Българският ветеринарен съюз разполага с данни за разминаване номерата на маркираните животни с тези, които са в магазинната мрежа.
Това означава, че напрактика, не само не знаем какво ядем, а и месото, което купуваме е от ходещо в момента животно, показва информационната система на НВМС.
Институцията, която отговаря за регистрацията и контрола е именно Националната служба, посочиха още ветеринарните експерти по време на Образователен конгрес в Пловдив.
Нарушенията са драстични, затова само демонстрацията на воля в споразумение, без ефективни действия, не елиминира опасността от бум на заразни и паразитни болести, категорични са ветеринарите.
Бе обявено, че те остават в готовност за протести заради липсата на консумативи и ефективен контрол на храните от обора до масата.
Обещанията на НВМС от септември за доставка на туберкулин, ваксини за антракс и останалите необходими препарати не са изпълнени.
Заявената до момента воля за подкрепа от страна на държавата не е практически реализирана и работата на практикуващите лекари по места е затруднена, а в някои райони на страната - дори блокирана, коментират още ветеринарите.
С бездействието си НВМС парализира не само профилактичните дейности, но и работата на екарисажите, изтъкват лекарите.
По думите им резултатите са нередовно извозване на животински трупове и създаване на предпоставки за разпространение на болести.
Министърът на земеделието декларира в споразумение със съюза своята загриженост към проблемите на лекарите и опасностите от епидемии, но само добрата воля не лекува антракс и туберкулоза, смятат специалистите.
Open Position
на 02.11.2010 в 18:21:07 #7И тези зареваха за пари. Министъра вместо да прави цирк "Стара планина" трябваше да поиска промени в нормативната уредба за пакетирането: да се въведе задължително вписване на процента на всяка съставка и да се оборудва лаборатория за контрол. Сега какво 70% от населението не вярва в "стара планина" т.е. създадоха с парите на данъкоплатците продукт за елита. Президента не си е платил за лиценз а раздава на кило Стара планина и подбива пазара
.
Micky
на 30.10.2010 в 21:56:08 #6Станишев е виновен! Минувач - кажи им бе
dk
на 30.10.2010 в 20:10:57 #5Наскоро имах работа в едно предприятие от бранша с високо реноме. Месото идва замразено, на палети, пакетирани в полиетилен. Забелязах че половината е съвсем бяло - поне отгоре е само тлъстина. Другата половина е червено. Тоест палети с едната или другата категория. Има и някякви добавки, но нямям представа какви - изглеждат малко, но не мога да дам преценка. Питах едного за Етата, той се засмя снизходително. Каза ми нещо, което не бях чувал - А1! Намазваш от него върху филия, затваряш очи и ядеш - усещането е за месо! Но не съм го видял с очите си, не съм го пробвал! Да ви е сладко. Аз лично избягвам да ям колбаси!
drunk-ula
на 30.10.2010 в 20:02:41 #4а бе к,во сте се разхенчили?
нали Цара-Слънце и неговия Велик Везир - Цицко се грижат за вас? 
drunk-ula
на 30.10.2010 в 20:00:40 #3а бе к'во сте се разхленчили??
Нали ЦАРА-сънце И НЕГОВИЯ ЛВЙТЕНАНТ цицко-цвък-цвък се грижат за вас 
Carpe Diem
на 30.10.2010 в 18:57:10 #2Всъщност е ясно какво месо ядем. Вносно и възможно най-евтиното. Което значи 20-30 годишно замразено. На друго се чудя, как може да има поне 10 служби свързани с хранителната промишленост, а никой да не се занимава с това??? Каква работа вършат тия лешояди???
Минувач
на 30.10.2010 в 18:25:40 #1Ядем храни пълни с хормони, антибиотици и дори остатъци от мъртви животни! Оказва се, че нито една лаборатория у нас не следи дали месото или млякото, които консумираме, не са от болни животни. Липсва и контрол върху лекарствата, които фермерите използват за добитъка си. Няма контролиращ орган, който да следи дали месото и млякото се продават, когато животното вече е напълно излекувано и в организма му няма остатъчни вещества. Ветеринарните лекари алармират, че 60% от заболяванията при животните са преносими върху хората. 75 на сто от болестите при хората пък са вследствие на тези при животните. Сред тях са бруцелоза, антракс, бяс, туберкулоза, алергии. Не е изключено в месните продукти да попадат и остатъци от мъртви животни. Никой не може да го докаже категорично, тъй като няма лаборатории, които да потвърдят или отрекат. Факт е обаче, че според статистиката само 1000 животни са регистрирани като умрели през изминалата година... На френските месари им поникнаха гърди в резултат на прилагането на женски полови хормони, които се дават на кравите, защото увеличават млечната продукция. В нашата страна липсва реален контрол върху продуктите от животински произход, които излизат от фермите и стигат до масата ни. В момента фермерите могат свободно да купят от аптеките всички видове лекарства и да ги прилагат по своя преценка на животните, които отглеждат. Има нелегален внос у нас на медикаментозни фуражи с хормонални добавки от Турция и Румъния и нищо не пречи - с цел подобряване на теглото те да се използват, независимо, че в България са забранени. Хормони се слагат в храната на животни за угояване – телета и прасета. Тези хормони водят до забавяне или отлагане на менструационния цикъл при момичетата, появата на мъжки симптоми, като прекомерно окосмяване. Ако съответно се влагат женски полови хормони те имат въздействие върху момчетата, които могат да развият признаци, характерни за жените. Това са стероидни хормони – дали ще са женски или мъжки, ефектът им е един и същ. През последните 30 години естествените и синтетичните полови хормони бяха използвани както в животновъдството, така и в птицевъдството, за да се подпомогне по-бързият растеж и по-ефикасното асимилиране на хранителните вещества при хранене. Към тези хормони спадат андрогените (мъжките полови хормони, например тестостерон), прогестероните и естрогените (и двата вида са женски полови хормони, включващи прогестерон и естрадиол). Хормоналният дисбаланс, който възниква при въвеждане на хормони отвън, може да доведе до такива заболявания като затлъстяване, безплодие, диабет, дребен ръст, гигантизъм, бъбречни заболявания, хипертония, преждевременно полово съзряване, хипогликемия, маскулинизация на жените, февинизация на мъжете и дори рак. Най-рискови са луканки, сушеници, пастърми, суджуци и други колбаси, където няма продължителна термична обработка. Суровото месо също е пълно с тези вещества, но при продължителна термична обработка при 100 градуса хормоните се унищожават.