Националният осигурителен институт (НОИ) предоставя нова електронна услуга "Генериране на динамични справки върху статистически данни". Новата услуга има за цел да улесни потребителите и е достъпна на интернет страницата на института в рубрика НОИ/Статистика/Онлайн статистически справки.

Чрез новата услуга потребителите ще имат възможност да осъществят достъп до наличните статистически бази данни на НОИ, откъдето те лесно могат да извличат нужната им информация по зададени от тях критерии. Клиентите на НОИ ще могат сами да заявяват справки като определят параметрите на съдържащата се в тях статистическа информация.

До момента клиентите на НОИ, които се възползват от новата услуга, могат да получат достъп до статистическа информация относно пенсиите, изплащани от Държавното обществено осигуряване (ДОО). Благодарение на тази база потребителите ще могат да правят справки както за броя на пенсионерите, така и за средните основни месечни размери на пенсиите в различи разрези.

По желание на клиентите на НОИ, те ще могат да групират данните за пенсиите по териториално поделение на НОИ, пол, лични или наследствени пенсии, вид на пенсията и други.

Базата ще включва статистическите данни за годините след 2009 г., като включва и последния месец на текущата година, за който има налични такива.

Предстои услугата да бъде допълнена и с възможност за онлайн справки за изплащаните от ДОО обезщетения.