Три вида хляб у нас ще се произвеждат по отраслов стандарт. Това стана ясно на пресконференция в Министерството на земеделието след среща на министър Мирослав Найденов с хлебопроизводители.

Стандартът ще се отнася за бял, „Добруджа" и типов хляб.

Потребителите у нас трябва да знаят, че няма по-полезен хляб от белия, коментира Найденов.
Той посочи, че трябва да е ясно, че като се сложи на закуска една филия, на нея има 100 % колбас, 100 % масло и 100 % хляб, за разлика от сега, когато няма гаранция за качеството на насъщния.

Найденов подчерта, че с въвеждането на стандарта ще се премахнат стабилизаторите в хляба и той както едно време ще мухлясва след 36 часа. Земеделският министър съобщи още, че от понеделник ще започне да работи експертен съвет по хляба, който трябва да изготви стандартите в бранша. Според Найденов до месец те могат да станат факт, но ще доведат и до по-висока цена на насъщния.

„Оставам на хлебопроизводителите да измислят име на новия стандарт, защото аз станах нарицателен със случая „Стара планина", коментира Найденов. Ще се въведат и изисквания за брашното, за да могат хлебопроизводителите да работят с качествена суровина, стана ясно по време на пресконференцията.

„Ще разговарям с Цветан Цветанов и Симеон Дянков за започването на масови проверки по цялата верига на производството на хляба, като в тази инициатива ще участват НАП и икономическа полиция", закана се земеделският министър. Той посочи, че с появата на Агенцията по храните ще се правят и нощни проверки по хлебозаводите.

Найденов коментира, че не е нормално да има драстично разминаване в цените на един и същи продукт в различните магазини. Той даде пример с кисело мляко, което се е продавало за 9 стотинки. Според него такава цена навежда на мисълта за липса на добро качество и поставя под съмнение какви продукти се влагат.

Затова при констатирани нарушения контролните органи ще бъдат безкомпромисни и ще затварят обекти, каза още Найденов.

На пресконференцията стана ясно, че браншовите организации са предоставили данни на НАП за фирми, работещи в сивия сектор. У нас има между 4500 и 4600 регистрирани хлебопроизводители, но сивият сектор достига дял от 50 %.

Той вече има ново лице, защото и в големите хипермаркети се предлага хляб, който струва 55-60 стотинки при положение, че килограм брашно се продава за лев.
В такъв случай как тези 700 грама хляб излизат 60 стотинки, как с тази стойност се плаща брашното, транспорта, ДДС-то, работната сила, възмущаваха се хлебопроизводители.