Протестите спряха. Със синдикатите постигнахме съгласие. Договорихме 10-процентно увеличение със задна дата, от 1 май. Това отбеляза новият изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" Живко Живков пред БНТ. По думите му исканото от синдикатите и работниците увеличение на заплатите с 30% е твърде много на този етап, но следващите три месеца предстои анализ на дейността на компанията.

За финансовото състояние на компанията Живков заяви, че към момента то е "справедливо, ще се стабилизира и със сигурност не е това, което медиите искат да направят като скандал".

Запитан защо в последните години държавното дружество влиза в новините само със скандали, той коментира: "Нека спрем да се оглеждаме в миналото. Скелетите в гардеробите нека си стоят там. Истината е, че поредица от сигнали за какво ли не, от кого ли не - срещу дейността, срещу производството, има във всички специализирани служби на републиката."

Министърът на икономиката сменя ръководството на "Ел Би Булгарикум"

Министърът на икономиката сменя ръководството на "Ел Би Булгарикум"

След среща с недоволни служители на дружеството

Живко Живков добави, че това отнема много от енергията на хората и желанието им да работят. Той изтъкна, че задачата му е това да бъде прекратено и че има много какво да се направи занапред.

Живков коментира и опасенията, че компанията, която е под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК), може да премине в частни ръце. Той заяви, че "Ел Би Булгарикум" е уникална марка за България и за света. "Никой не бива да мисли, че може да сложи ръка върху собствеността, върху патента или върху ползването на прекрасните щамове, които правим, закваски в цяла Европа и по света", категоричен бе изпълнителният директор на дружеството.

Хората могат да бъдат спокойни, че предлаганата продукция е качествена, увери също така той.

В "Ел Би Булгарикум" са готови на стачка за по-високи заплати

В "Ел Би Булгарикум" са готови на стачка за по-високи заплати

В дружеството искат повишаване на заплатите с 30% веднага и с още 20% след 6 месеца

"В България има млечни ферми, които са на световно ниво със сигурност. Въпрос на взаимоотношения между ръководството на "Ел Би Булгарикум" и производителите е това да достигне до нашите предприятия, да бъде преработено. Не бих си помислял нито литър мляко да влезе, извън българското. "Ел Би" е защитена българска марка", каза още Живко Живков.

Във връзка с твърденията на служители за риск да не бъде реализирана на пазара голямо количество натрупана готова продукция, той изтъкна, че складовете не са препълнени и от тях ежедневно излиза стока. По думите на Живков напоследък се наблюдава тенденция на повишаване с много голям процент на продажбите на кисело мляко и сирене.

Нинова пита защо родното масло е по-скъпо от немското

Нинова пита защо родното масло е по-скъпо от немското

От 2 години в "Ел Би Булгарикум" ЕАД проблемите не стихват