Служебният министър на икономиката Теодор Седларски настоява да бъдат предприети съвместни мерки с военното министерство, за да се даде възможност цялата летателна техника на Българската армия, включително МиГ 29, да бъдат ремонтирани на територията на завода "Авионамс". Това може да стане след получаване на съответните разрешения от руска страна.

Седларски посети завода, който е единственото предприятие извън Руската федерация, което извършва ремонт на вертолети с гражданско и военно предназначение от типа МИ 8, МИ 17 и техните модификации и на самолети от фамилията МиГ и СУ. Това съобщават от Министерство на икономиката.

"Авионамс" АД в момента изпълнява договор за ремонт на 36 броя вертолети. Той е сключен с Агенцията на НАТО за снабдяване и поддръжка (NSPA).

Министър Теодор Седларски гарантира подкрепата на държавата за развитие на дружеството. Той дава гаранции и за осигуряването на финансов ресурс, чрез който изпълнението на поетите ангажименти към агенцията на НАТО да бъде финализирано.

На срещата е обсъдено изпълнението на поръчката и предстоящия ремонт на нови вертолети. Решено е да се проведе среща и с представители на Министерството на отбраната.

От ведомството допълват, че съвместните усилия за сътрудничество с РСК МиГ и съответните структури в Руската федерация ще продължат. Към момента "Авионамс" разполага със съответните сертификати. Те са издадени от конструктора и дават възможност дейността на завода в бъдеще да бъде разширена.

Дружеството е съхранило всички мощности, които са необходими за ремонтно-възстановителни дейности на авиационна техника руско производство, която в момента се експлоатира от българските военновъздушни сили.