Омбудсманът Константин Пенчев се срещна с кмета на Шумен Красимир Костов и с представителя на „Титан Пауър" Добромир Донков.

Те са информирали Пенчев за критичното положение на „Топлофикация Шумен" и за последствията, които биха настъпили в случай, че „Булгаргаз" ЕАД спре газоподаването заради неразплатени задължения в размер над 15 млн. лева.

Кметът обясни, че с решение на Министерския съвет топлофикационното дружество от държавно е станало общинско, за да бъде реализиран проект за модернизирането му.

Инвеститорът „Титан Пауър" се е ангажирал след стартирането на проекта дружеството да започне изплащане на натрупаните дългове.

Ако сега от „Булгаргаз" спрат подаването на газ, този проект никога няма да бъде осъществен и градът ще остане без топлофикационно дружество", опасява се кметът на Шумен.

След разговора, омбудсманът е изпратил писмо до изпълнителния директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов, за да предложи временен вариант за решаване на проблема.

В писмото си Константин Пенчев казва, че напълно разбира позицията на Димитър Гогов като изпълнителен директор на „Булгаргаз" и целта на дружеството да събере вземанията и да не прави безкрайни компромиси с длъжниците.

Омбудсманът обаче споделя, че е сериозно притеснен заради опасността без парно в началото на зимните студове да останат детски градини, училища, поликлиника, а и хиляди домакинства в Шумен.

Той посочва, че от правна гледна точка, действията на „Булгаргаз" ЕАД вероятно са напълно правилни, но въпреки това призовава Димитър Гогов да прецени проблема и от неговата хуманна страна.

В писмото си Константин Пенчев предлага на изпълнителния директор на „Булгаргаз" да обсъди възможността „Топлофикация Шумен" да продължи да получава доставки на газ, като предплаща подаваното количество от „Булгаргаз".

„По този начин хилядите граждани, ползващи услугите на „Топлофикация Шумен" няма да останат без парно през най-студените зимни дни, а общината ще има шанса да стартира проекта, който пък ще даде възможност на дружеството да започне да изплаща задълженията си към „Булгаргаз" ЕАД", смята Константин Пенчев.

По-рано днес изпълнителният директор на "Булгаргаз" обяви, че най-късно от утре ще бъдат спрени доставките на газ за Шумен заради задължения на "Топлофикация-Шумен".