Две важни теми за безопасността на движението по пътищата бяха обсъдени на извънредно заседание на Парламентарната комисия по транспорт, предаде БНР.

Предложението на Ремзи Осман от ДПС да отпадне образователния ценз за явяване на курс за шофъорска книжка беше отхвърлено.

Аргументите на депутата са, че такова изискване няма в страните членки на Европейския съюз.

Депутатите от Транспортната комисия от ОДС, ДСБ, НДСВ и част от БСП бяха обаче против отпадането на изискването да имаш основно образование, за да се явиш на курс за шофиране.

От Министерството на транспорта бяха също против това изменение, имайки предвид картината на пътно-транспортните произшествия у нас.

Бяха обсъдени и поправките в Наказателния кодекс, които не са подкрепени от Правната комисия да се отнема моторното превозно средство на лице, причинило ПТП под въздействието на упойващи вещества.

Според председателя на Правната комисия Янаки Стоилов това не е разумно, защото автомобилът, с който е причинена катастрофата може да е краден или да не е собственост на причинителя на катастрофата.

Транспортаната комисия обаче реши отново да се внесе предложението от името на членовете на цялата комисия.

На различни мнения са комисиите и по въпроса трябва ли да се увеличи границите за промилите от 1.2 на 1.5 за шофъор, причинил тежък инцидент.

Правната комисия е против това шофъорът да подлежи на по-тежко наказание, ако се установи наличие на 1.5 промила алкохол, защото така ще нарасне още повече броя на висящите производства. Утре депутатите ще обсъдят това предложение при първото четене от промените в НК.