От новия месец всеки битов потребител може да излезе на свободния пазар на електроенергия и да смени доставчика си на ток.

На сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е публикувана специална инструкция за начина и реда, по който това да става.

В инструкцията се уточнява, че това ще е възможно само за битови и стопански потребители, които ползват ток с ниско напрежение и нямат електромери за почасово отчитане на потреблението.

Според инструкцията на енергийния регулатор, процесът на преминаване от регулирания към свободния пазар би трябвало да отнеме около месец.

Желанието си за смяна на доставчика, потребителят трябва да посочи в електроразпределителното дружество, а документите могат да бъдат внесени, както от самия клиент, така и от упълномощен от него нов доставчик на ток.

Ако вече излезлият на свободния пазар потребител реши, че сметките му за ток са се повишили или пък не е доволен от качеството на услугата, той отново може да се върне на регулирания пазар.

На страницата на енергийния регулатор са публикувани и необходимите формуляри, които потребителите трябва да попълнят, ако решат да сменят своят доставчик на ток.