Девет общини ще получат финансиране за проектите, с които се включиха в програмата за насърчаване използването на минералните води. В последните дни на правителството на Борисов екоминистърът Ивелина Василева събра медиите във ведомството, за да съобщи две добри новини.

Вчера е проведено заседание на Националния доверителен екофонд. На него бе приета програмата за насърчаване използването на минералните води и резширена демонстрационната програма за закупуване на електромобили.

Девет общини искат да развиват минералните си извори с програма от МОСВ

Девет общини искат да развиват минералните си извори с програма от МОСВ

3,5 млн. лева е бюджета на програмата

По отношение на програмата, свързана с минералните води, вчера са били одобрени проектите на 9 общини: Разлог, Полски Тръмбеш, Велинград, Бургас, Сапарева баня, Септември, Панагюрище, Берковица, Минерални бани. Проектите са свързани с реконструкция на съществуващи и изграждане на нови водопроводи, помпени станции. Ще бъдат изградени къпалня, спортен комплекс, оранжерии. Залага се и на балнеолечение, плувен басейн и обществена баня.

Модернизират с 3.5 млн. лева минералните  извори

Модернизират с 3.5 млн. лева минералните извори

Екоминистерството и общините...

Общата сума на проектите е 5 850 000 лeва. МОСВ осигурява 50% от стойността на инвестицията, а останалите 50% общините трябва да осигурят от собствения си бюджет или заеми, като доверителният фонд покрива лихвите.

3800 литра в секунда е ресурсът на минерални води в България. Само 20% се използват, обясни Василева. По думите й, 63 находища са предоставени за управление на 42 общини.

От екоминистерството разширяват обхвата на демонстрационната програма за насърчаване използването на електромобили, която започна миналата година. "Целта е, чрез публичните власти, да демонстрираме ползите от тези превозни средства, които щадят околната среда", коментира екоминистърът в оставка.

От тази година общините вече ще могат да кандидатстват и за получаване на субсидия при закупуване на почистващи превозни средства и микробуси. 1 млн. лв. е общият бюджет за програмата за електромобилите.

Субсидията за електромобил е 20 000 лв., а за хибриден - 10 000 лв. 40 000 лв. е субсидия за електрически микробус.