„Булгаргаз" няма да спре днес подаването на природен газ за комбината „Кремиковци".

Това каза изпълнителният директор на газовото дружество Димитър Гогов, цитиран от БНР.

Причината за отлагането е, че в компанията е постъпило искане от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров спирането на газа да бъде отложено с една седмица заради възможност за нови преговори с бразилската компания „Си Ес Ен" за съдбата на „Кремиковци".

Спешна среща с енергийния министър поиска Асоциацията на топлофикационните дружества заради опасността от утре „Булгаргаз" да спре заради дългове подаването на газ към топлофикациите в страната.

Металурзите от предприятието отново излизат на протест. Това е пореден протест за близките месеци. Поводът са лошото положение на завода, неизплатените заплати и предвидените съкращения.

Натрупаните задължения възлизат на 100 милиона лева, съобщи вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Припомняме, преди около година „Булгаргаз" отново обяви, че ще спре подаването към комбината.
След затварянето му през октомври месец природен газ се подава в количества, необходими за поддържане на системите, а не за производство.

По думите на министър Петър Димитров този път е дошла забрана от ДКЕВР, според която трябва да бъде спряно незабавно подаването на газ.

Той обясни, че се предвижда създаването на оздравителен план за „Кремиковци", за който вече имало желаещи. Подробности обаче министърът не предостави.

„Кремиковци" е особено ценно предприятие за България, защото е един завършен цикъл на преработка на руда до крайните изделия", коментира Петър Димитров.