Временно е спряна поръчката за тол-системата. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Причината за спирането са постъпилите в петък, 19 май, три жалби.

От пътната агенция допълват, че всички действия по процедурата спират до произнасяне на компетентните органи.

6-ма кандидати подадоха оферти за изграждането на тол системата

6-ма кандидати подадоха оферти за изграждането на тол системата

Разполагаха с по-малко от 24 часа

Припомняме, че процедурата за възлагане на обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т. бе възобновена на 18 май. Кандидатите разполагаха с по-малко от 24 часа, за да подадат офертите си.

АПИ стартира отново поръчката за ТОЛ-система

АПИ стартира отново поръчката за ТОЛ-система

Срокът за подаване на офертите е удължен до 17 ч. на 19 май

До 17.00 часа в петък, 19 май, в деловодството на Агенция "Пътна инфраструктура" постъпиха 6 оферти. Три жалби постъпиха в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

В петък регионалният министър Николай Нанков обяви, че над 600 милиона лева губим от липсата на тази система. Това е 2000 километра рехабилитация на път, нов магистрален участък.

От "Движение България на гражданите" призоваха премиера Бойко Борисов да спре поръчката. Според тях краткият срок от 1 ден нарушава принципа за равнопоставеност на участниците.

Преди още преди четири месеца лично президентът Румен Радев се обяви против възобновяване на процедурата за възлагане на обществена поръчка за тол таксите. Това беше и едно от първите явни противоречия между премиера, тогава втори мандат и в оставка, Борисов и новия държавен глава.