Ако кметът на София и Столична община (СО) не активизират работата си за решаване на проблемите на столичната Топлофикация, ще предприема всички законови мерки за преструктуриран на дружеството.
Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по време на парламентарния контрол.

Той подчерта, че МИЕ е миноритарен собственик в Топлофикация-София с 41.8%, а мажоритарен собственик е Столична община.
По думите му на вчерашната среща за обсъждане състоянието на дружеството представителите на СО са отишли „неподготвени".

Това означава, че до края на годината няма да има промени в Топлофикация-София, коментира Овчаров.
Според него е много важно СО да смени своите представители в борда на директорите на дружеството.

Министърът на икономиката каза още, че с компроматната война, която се води в момента между него и Бойко Борисов, се цели да се избяга от реалните проблеми на Топлофикация-София.

Румен Овчаров обясни, че задълженията на дружеството са 160 млн. лева като капиталът му е 107 млн. лева.
Според него Топлофикация-София може да бъде обявена за декапитулирана.
Министърът на икономиката и енергетиката съобщи още, че мерките в разработения антикризисен план са частични и палеативни и няма да доведат до оздравяване на дружеството.

Според него за решаване на проблемите на столичната Топлофикация е важно да се преструктурира дружеството, необходимо е технологично обновление и да се промени отношението към гражданите.

Румен Овчаров отрече обвиненията, че Топлофикация-София е финансирала кметската кампания на Татяна Дончева, както и че е предоставила компютри за нуждите на БСП.
Според депутатът Иван Иванов от ДСБ министърът е започнал проверката в дружеството, защото е разбрал, че австрийските служби вече работят по случая.

Припомняме, най-сериозните обвинения срещу бившия шеф на Топлофикация София Валентин Димитров се основават на откритите крупни суми в сметки в австрийски банки.

Запитан от депутатите Мартин Димитров и Ясен Попвасилев няма ли конфликт на интереси в назначаването на шефката на дирекция „Вътрешен контрол" към Министерство на финансите в Борда на директорите на Топлофикация-София, министър Овчаров бе категоричен, че назначаването й е крайно необходимо, предвид ситуацията в дружеството.
Няма конфликт на интереси, отсече той.