Цената на парното и топлата вода в столицата може да се увеличи от началото на новия сезон, ако от 1 октомври се увеличи цената на природния газ, както се очаква.

Това може да стане или с искане за поскъпване от страна на „Топлофикация" или с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), обяви изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски, цитиран от БНР.

„Ако има увеличение на природния газ това декември месец автоматически ще промени вероятно цената на топлинната енергия. Смятам, че това е нормално. „Топлофикация" трябва да съществува като дружество, което е в една пазарна среда. Ние ще се стараем да изпълним и социалната си функция и да не прекаляваме с исканията си, но ако обстоятелствата ни принудят да правим по-големи разходи, ние трябва отнякъде да събираме тези пари", обясни Милевски.

Той каза още, че „Топлофикация - София" ще опрости лихвите на част от своите длъжници, като подпише индивидуални споразумения с тях. Това ще стане след изготвянето на изравнителните сметки за парното, най-вероятно септември месец и ще продължи 30 дни. Лихви ще се опрощават за просрочени задължение, натрупани до октомври предишната година.

За коректните платци се обмислят бонуси, за да не се почувстват ощетени, посочи още изпълнителният директор.

Ръководството на "Топлофикация София" представи инвестиционната и ремонтна програма на дружеството за 2007 г. Сумата, която дружеството ще вложи за изпълнението на проект за газификация, е в размер на 3 милиона лева.