При определянето на по-високите цени на парното в началото на следващата година ще бъде отразено не само поскъпването на природния газ от октомври, но и предстоящият скок от януари.

Това каза председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов, цитиран от БНР.

Все още не може да се каже какво ще бъде точно увеличението, тъй като не се знае дали комисията ще разреши поскъпването на природния газ от близо 26% за първото тримесечие на годината, каквото поиска „Булгаргаз".

"Очевидно, че има тенденция към намаляване на цените на алтернативните горива. Трябва тази тенденция да бъде отразена и при цените на газовото гориво.
Това е лошото - „Топлофикациите" работят с по-висока цена на природния газ, за сметка на това при по-ниска цена на топлинната енергия и на електроенергията, която произвеждат., откъдето трупат загуби",коментира Шушулов.

Той допълни, че увеличаването на капитала на Българския енергиен холдинг (БЕХ), което цели да се отпуснат пари за покриване на задълженията на „Топлофикация - София", трябва да бъде под форма, която изключва скрито или явно субсидиране, защото в противен случай Европейската комисия може да ни наложи санкции.