Неприемливо е тепърва да бъде изграждано хранилище за ядрени отпадъци на територията на България.

Това е заявил президентът Първанов по време на срещата си с еврокомисаря по въпросите на енергетиката на Гюнтер Йотингер, който е у нас за предстоящата среща "Енергийна сигурност в широкия Черноморски регион: подход на публично-частното партньорство".

Припомняме, при неотдавнашното си посещение в Брюксел Георги Първанов реагира остро на идеята на зелените в Европарламента България да съхранява ядрените отпадъци на своя територия.
Тогава Първанов заяви, че в никакъв случай не може да се съгласи с подобна идея, защото страната ни има работещ механизъм за транспортиране и съхранение на отработеното ядрено гориво.

Държавният глава е добавил още на днешната си среща, че ще продължат усилията за изграждането на новата българска ядрена електроцентрала, като бъде търсена максимално добре работеща схема за финансиране.

Първанов е посочил, че българските институции имат своята обща позиция по енергийната политика и са заинтересовани да дадат своя принос за защитата на европейската и националната енергийна сигурност.

По думите на президента българската страна следи внимателно конструктивната дискусия в Европейския парламент за предсрочното затваряне на малките блокове в АЕЦ "Козлодуй" и свързаните с това компенсации за страната ни.

От своя страна Гюнтер Йотингер е заявил пред българския президент, че ще подпомогне усилията на България за европейско финансиране на АЕЦ "Белене".

По време на разговорите президентът Първанов отново е потвърдил принципната позиция на страната ни приоритетно да подкрепи изграждането на газопровода "Набуко", както и да продължи да работи за осъществяването на проекта "Южен поток", тъй като всеки от тях допринася за увеличаването на енергийната сигурност на ЕС.

В тази връзка Гюнтер Йотингер е подчертал, че Европейският съюз подкрепя реализацията на всеки проект, който увеличава диверсификацията на коридорите за пренос на енергоресурси към ЕС.