Пътищарите изчакват, но са в готовност да проведат трети национален протест на 08 октомври, съобщиха от Българската Браншова Камара "Пътища".

Неглежирането на резултатите от обществени поръчки по ЗОП, и законните договори, ще доведе до необратими последици на състоянието на Републиканската пътна мрежа, предупреждават от бранша.

Според тях служебният регионален министър Виолета Комитова демонстративно неглижира бранша, твърдейки, че в България има над 21 000 строителни фирми, а пътно-строителните били около 28 - 30.

От камарата изтъкват, че в тяхната организация членуват 83 компании, които се занимават изцяло с пътно строителство, а в Централния професионален регистър компаниите са 6385.

Всички други попадащи в статистиката, са регистрирани и с такава дейност, но това не ги прави автоматично строители. За да изпълнява дейност всяка фирма трябва да бъде регистрирана в Централния професионален регистър.

Работници с ултиматум да се изплатят парите на работодателя им „Автомагистрали Черно море“

Работници с ултиматум да се изплатят парите на работодателя им „Автомагистрали Черно море“

Пътни строители излизат на протест с искане държавата да им плати 36 млн. лева

Пътищарите отново изтъкват, че са притеснени от предстоящия зимен сезон. "В публичното пространство се обявяват дати и обещания, че ще бъдат осигурени средства. Но такива все още не са предоставени на фирмите. Това поведение е необяснимо, особено в светлината на заслужаващите адмирации изявления на НАП, че бюджетът е в отлично "здраве" и се събират рекордни приходи", пишат от бранша.

Припомняме, пътищарите проведоха два протеста като и вторият голям протест, организиран от пътните строители бе през септември. На началото на септември те излязоха на протест в центъра на столицата - пред Народното събрание и Министерски съвет, след като по време на актуализацията на бюджета не се намери решение как да се изплатят парите, договорени от АПИ над предвидения бюджет. Вариантът, който предложи бившия финансов министър Асен Василев, бе отхвърлен от депутатите като несъстоятелен. Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата.

От Браншовата камара се срещнаха както с премиера Стефан Янев, така и с президента Румен Радев, но и двете срещи завършиха с резултат, че се търсят решения.

По-рано през деня работници от "Автомагистрали - Черно море" обявиха, че утре излизат на протест с искане държавата да изплати на фирмата почти 37 млн. лева.