Работници от "Автомагистрали Черно море" АД ще протестират утре, 05 октомври 2021 г. пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ). Към тях ще се присъединят и работниците и служителите на "ИСА 2000" ЕООД, които имат да получават 18 892 732,60 лв. за ремонт на лявото платно на Автомагистрала "Тракия".

Това гласи позиция от синдикалния комитет и 578 синдикални членове при синдикалната организация на КНСБ в "Автомагистрали Черно море" АД. "Нашите граждански и синдикални протестни действия ще продължат до получаване на всички изработени с честен труд средства, за да запазим трайните си работни места", се казва в позицията и твърдят, че нямат политически характеристики. 

Директорът на "Автомагистрали": АПИ дължи на "Автомагистрали" близо 250 млн. лв

Директорът на "Автомагистрали": АПИ дължи на "Автомагистрали" близо 250 млн. лв

"Автомагистрали" не дължи пари на работници

В своя документ те изтъкват, че протестът им е заради плащане на извършени, приети и въведени в експлоатация строително-монтажни работи на част от АМ "Тракия" на територията на ОПУ София, ОПУ Пазарджик, ОПУ Пловдив и ОПУ Стара Загора с дължина на пътя 241,904 км, изпълнение на "Ремонтно-възстановителни работи на АМ "Тракия" от км 168+207 до км 185 - дясно платно за част "Пътна" и от км.184+883 до километър 207+864, ляво и дясно платно за движение, част пътна.

От "Автомагистрали Черно море" АД изчисляват, че задължението към тях е 36 877 662.42 лева (тридесет и шест милиона осемстотин седемдесет и седем хиляди шестстотин шейсет и два лева и четиридесет и две стотинки ) с включен ДДС. Персоналът е 812 души.

Новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД не е ползвало представителни разходи

Новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД не е ползвало представителни разходи

Възнаграждението на членовете на съвета на директорите се определя тримесечно

Задължението към "ИСА 2000" ЕООД - 18 892 732,60 лева (осемнадесет милиона осемстотин деветдесет и две хиляди седемстотин тридесет и два лева и шестдесет стотинки) с включен ДДС, персонал 427 работници.

Позицията им е изпратена към президента Румен Радев, премиера Стефан Янев.

Повод за тяхното писмо е, че от "Автомагистрали - Черно море" АД Шумен, от края на месец април се опитват да получат заработените пари за ремонта на АМ "Тракия" от държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, пряко подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройство.

Имали са множество срещи с екип на регионалното и на финансовото министерство, три национални протеста, декларации в Министерския съвет и в Президентството, както и множество писма и декларации до всички институции, които имат отношение към казуса ни.

Липсата на решение от страна на МРРБ и Агенция "Пътна инфраструктура" довело до забавяне на заплати, принудително спиране на работа във всички звена, поради липса на материали, напускането на водещи специалисти и квалифицирани работници, машинисти и шофьори.

Останалите затруднения:

  • Периодично спиране на електроснабдяването, доставката на газ, телефони и интернет, поради невъзможност да бъдат заплатени;
  • Предстоящи масови съкращения, поради невъзможност да се работи, без да се осигури ритмично заплащане на работните заплати и да се обезпечи доставката на материали;
  • Влошаване на финансовото състояние на "Автомагистрали Черно море" АД - усвояване на застраховки и банкови гаранции за плащане, необслужване на банкови кредити и гаранции;
  • Понасяне на санкции по различни други договори за строителство с Възложител Агенция "Пътна инфраструктура", което е цинично и е форма на геноцид към работещите честно хора.

"Автомагистрали Черно море" АД не е сред фирмите, получили множество аванси за несвършена работа от различните министерства и държавни предприятия, , пишат от синдикатите. Те отново настояват да им се плати цялата дължима сума от 36 887 662.42 лева.

Пътищарите са в готовност за трети национален протест

Пътищарите са в готовност за трети национален протест

Притеснени са за зимния сезон

Припомняме, служители от "Автомагистрали-Черно море" излязоха на протест в София през юли заради неизплатени суми за АМ "Тракия".

През септември те отново бяха на пътя, защото от държавата не са се издължили към тях.

Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата.

На 2 юни Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството "Автомагистрали", който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките. Автомагстрали" е превъзлагала на други партньори тези проекти. Едновременно с това от МРРБ излязоха с информация, че на дружества са давани аванси по проекти, за които дори не е имало изготвен технически проект и като пример дадоха свлачищата.