Българската петролна и газова асоциация изрази притесненията си относно текстове от наредба Н-18 на Министъра на финансите в писмо до европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Според тях от 1 октомври тази година на касовите бележки, издавани от бензиностанциите в страната, трябва да се появи нов реквизит: "покупна стойност". Това е цената на едро, на която търговците купуват горивото.

Според Асоциацията обаче подобна информация представлява търговска тайна, която е защитена от европейското законодателство.

От браншът се опасяват, че изискванията на наредбата биха нарушили член 101 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС), както и влизат в противоречие със защитата на търговската информация.

Според БПГА новите текстове създават условия за нарушаване на конкуренцията и са заплаха за европейския общностен пазар.

ВАС отхвърли жалбата срещу наредба Н-18 за касовите апарати

ВАС отхвърли жалбата срещу наредба Н-18 за касовите апарати

42 браншови организации и фирми могат да обжалват решението

От друга страна, неспазването на изискванията ще доведе налагането на санкции - запечатване на бензиностанции за срок от 30 дни и налагане на имуществени санкции.

Те подчертават, че пред икономическите оператори стои изборът дали да нарушат разпоредбите на националното или европейското законодателство. Затова очакват комисар Вестагер да се произнесе по казуса. 

От Петролната и газова асоциация напомнят, че многократно са сезирали Европейската комисия за проблемите на пазара на горива в България.

Една от темите, с които Асоциацията детайлно е запознала Комисията, е големият размер на сивия сектор в бранша и избягването на данъчно облагане.

За бизнеса новата наредба за касовите апарати е пореден удар

За бизнеса новата наредба за касовите апарати е пореден удар

В законодателството няма детайлни изисквания как да се изпълни