Партията на „Зелените" в Германия се обяви за намаляване на обема на автомобилното производство в страната и за производството на по-екологични автомобили. Това искане отправи в интервю за списание Bild am Sonntag представителят на „Зелените" Винфрид Кречман, който на 12 май официално ще встъпи в длъжността премиер на Баден-Вюртемберг.

В Баден-Вюртемберг се намират централните офиси и заводи на водещите германски автомобилни концерни Daimler и Porsche, както и компаниите за авточасти и аксесоари Bosch, ZF Friedrichshafen и Behr GmbH & Co. В тази връзка бъдещата икономическа политика на новото правителство на „Зелените" и социалдемократите буди засилен интерес.

По-малко автомобили е по-добре от повече автомобили. В бъдеще ние трябва да продаваме концепции за придвижване, а не просто автомобили. Тук влизат движение пеш, велосипеди, автомобили и железопътен транспорт. Ние искаме да продаваме екологични продукти и услуги", е изтъкнал Кречман.

По думите му ако китайците искат да се движат с автомобили толкова колкото германците, това ще бъде разрушително за планетата. В същото време той изтъкна, че политиката на неговото правителство няма да представлява заплаха за работните места в автомобилостроенето.

Според Винфрид Кречман екологията и икономиката могат прекрасно да съществуват заедно. Главната задача на зелено-червеното правителство е да превърне индустриално развития Баден-Вюртемберг в регион на производство на екологично чисти продукти.    След победата на „Зелените" и социалдемократите на местните избори през март в индустриалните кръгове се чуха мнения, че новото правителство няма да може да управлява такава развита в промишлено отношение провинция като Баден-Вюртемберг.