От Нова година ще влязат в сила нови цени на билетите за пътуване с влаковете на БДЖ. Това заяви директорът „Маркетинг и продажби" в дружеството Димитър Костадинов.

В договора с държавата е заложено, че имаме право два пъти в годината на шест месеца да правим увеличение на билетите, ако се докаже 5 % инфлация за тези шест месеца или 5 % увеличение на енергийните разходи. До момента от сключването на договора не сме правили нито веднъж увеличение на билетите, поясни Костадинов.

По думите му преди три месеца искането за увеличение на цените на билетите е внесено в Министерството на транспорта, информира money.bg.

Той поясни, че не се приема, че инфлацията се е увеличила за шест месеца с 5 %, тъй като според данните на НСИ инфлационното повишение е 1,6-1,7 %. Това е и причината от БДЖ да се съсредоточат в доказване на повишение на енергийните източници.

Предоставили сме наши справки. Спорният въпрос е за кога да ги доказваме - дали за шест месеца или за двете години, за които не сме увеличавали цените. Разбрали сме се от началото на годината. В момента правим анализ. Според нас е 17 %, което означава, че имаме основания, каза Костадинов.

След одобрението от министерството е необходимо технологично време от един месец за въвеждане и отпечатване на нови тарифни таблици, въвеждане на новите цени в информационната система