Масираните проверки на Националната агенция за приходите (НАП) София в най-големите тържища за селскостопанска продукция в столицата - Дружба и Слатина - „вдигнаха" за два месеца оборотите на търговците с повече от 3 млн. лв., съобщават от НАП.

Проверени са 115 складове и павилиони за продажба на плодове и зеленчуци дали имат документи за произход на стоката и за отчитане на продажбите.

В резултат от постоянното наблюдение на столичните инспектори оборотите в 35 обекта се увеличиха от 3 до 20 пъти в сравнение с 2008 г.

Особено сериозно увеличение на оборотите - повече от 40 пъти - бе констатирано при продажбата на плодове и зеленчуци директно от бусове и камиони.

При 14 от проверените търговци общата сума на оборота им за два месеца е нараснала от 2200 лв. за м. г. на 93 000 лв. за т. г.

Една от причините за значителния скок на отчетените приходи е, че вследствие на постоянния контрол повечето търговци вече разполагат с въведени в експлоатация фискални устройства и регистрират продажбите с тях.

Извършен е и мониторинг на входовете и изходите на тържищата. Проверени са 296 влизащи и 2385 излизащи превозни средства - камиони, бусове, леки коли, ръчни колички и др. Следи се за вида и количеството на стоката, документите за произход, фирмата доставчик и фирмата получател. Установено е значително намаляване на стоките без документ за произход.

Контролът на изходите, при който лицата са връщани за липса на касови бележки или фактури за извършените покупки също даде добри резултати.

Самите купувачи започнаха да изискват необходимите документи и да пазаруват предимно от търговци, издаващи такива, което е важна предпоставка за намаляване на неотчетените продажби.
Проверките в столичните борси продължават, предупреждават от НАП.