С масирано полицейско присъствие на магистрала „Хемус" синдикалната федерация на служителите в МВР ще отбележи 24 май.

Полицаите ще бъдат разположени по отсечката от Ябланица до София и няма да бъде блокирано движението, уточниха организаторите.

Това ще е мълчалив протест и напомняне за полицейските искания към държавата, поясни председателят на организацията Иван Павлов.

„Искаме хората, които използват тази пътна артерия, да забележат, че има служители на МВР, които искат да им дадат сигурност", подчерта той.

От полицейския синдикат изтъкнаха още, че присъствието им на 24 май на магистралата ще допринесе да няма пътнотранспортни и други произшествия. Искаме да покажем, че може да има решаване на проблемите, стига да има нужната организация на ниво, казаха още представителите на федерацията.

Иван Павлов съобщи, че има възобновяване на диалогас министерството - представители на федерацията присъстват на заседанията на Съвета за социално партньорство; проведена е и двустранна среща между представители на ръководствата на МВР и на полицейската синдикална федерация.

Полицаите са акцентирали отново върху изпълнението на предявените от тях шест искания.

Припомняме, те са за приемане на промени в Закона за МВР за синдикалната дейност, а също и в Наказателния кодекс, за 50% вдигане на заплатите, повишаване с 200% на парите за дрехи, подобряване на материално-техническото обезпечаване, уреждане на условията за полагане на извънреден и нощен труд.

Иван Павлов каза, че исканията на федерацията по отношение на промените в Закона за МВР са срещнали одобрение от страна на ръководството на МВР, но „някъде по пътя до парламента добрата воля се е изгубила".

Законодателните промени в Закона за МВР до края на мандата на парламента няма да бъдат извършени. По отношение на исканите промени в Наказателния кодекс Павлов каза, че са приети промени, които действително довеждат до повече гаранции.

По останалите 4 искания (сред които и финансовите) обаче нещата са на точката на замръзване, подчерта Павлов.

„Имаме индикации за известен напредък, но в момента, в който се стигне до определяне на финансови параметри, нещата замират", добави Павлов.

Синдикалната федерация на служителите от МВР отправи покана към партиите за политически диалог. По мнението на полицейските синдикалисти липсва стратегия за национална сигурност, липсва стратегия и за МВР, промените се правят на парче и това води до колизии.

Провежданата в момента оптимизация според представителите на федерацията е твърде вяла, твърде закъсняла, твърде неопределена.

Искаме да видим партиите какво ще предложат да се промени в МВР за решаване на проблемите, така че в резултат да са доволни гражданите, подчерта Павлов.