Набелязани са мерки за изготвянето на екшън план, който ще обхване 10 000 обекта в цялата страна, които продават храни от неживотински произход.

Той трябва да стане до факт до края на юни месец тази година, обяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов.

Той посочи, че сред набелязаните мерки за екшън плана са категоризирането на обектите в три групи.

В първа група ще попадат само обекти, които отговарят на всички изисквания и имат необходимия сграден фонд и оборудване за извършване на дейността.
Във втора група ще бъдат поставени тези, които имат пропуски и изостават с оборудването, посочи Войнов.

В последната трета група ще попадат тези хранителни обекти, които имат пропуски в оборудването и нямат необходимия сграден фонд, но не носят непосредствен риск за потребителите.
Тези, които застрашават здравето на потребителите, веднага ще бъдат затваряни, увери Войнов.

Изработването на екшън плана се е наложило, защото Агенцията по храните е открила нарушения на повече от половината проверени 1709 обекта в цялата страна, които се занимават със съхранение на зърно и предприятия за производство на хляб и хлебни изделия. Проверката е била извършена през периода 16 февруари - 16 март тази година.

Общо са издадени 30 акта за установяване на административно нарушение. Издадени са 396 предписания. Едно предприятие било затворено, защото не е притежавало регистрация по Закона за храните.

Регионите с най-много нарушения са Пловдив и Смолян. Най-малко пропуски са констатирани в Пазарджик, Перник и Добрич. Сред най-честите нарушения са недостатъчно доброто оборудване и незадоволителната хигиена, както и несъответствия при етикирането на стоките.

От 15 април ще стартират и проверки по морето, като те също ще продължат в рамките на един месец с цел да се установи качеството на предлаганите продукти преди започването на летния сезон, заяви Войнов. Той посочи, че до края на месеца ще има и изготвен стандарт за хляба, който ще влезе в сила в началото на април.