Една от най-големите южнокорейски компании в момента проучва България и още две държави за инвестиция, като тази инвестиция е за над 1,5 милиарда евро. Това заяви пред в Сеул министърът на икономиката Емил Караниколов във връзка с потенциалните инвестиции у нас от страна на Република Корея.

Караниколов е във водената делегация от министър-председателя Бойко Борисов, който е на официално посещение в азиатската държава.

Министър Караниколов уточни, че проучването за инвестиции на "Хюндай" в България не е свързано с "Фолксваген".

"Фолксваген" търси къде да реализира завод за производство на бензинови и дизелови двигатели, докато намеренията за инвестиционен проект от Република Корея в батерии за електрически автомобили, не са свързани с "Хюндай", изтъкна министър Караниколов.

Преговорите с "Фолксваген" ни направили реклама чак в Южна Корея

Преговорите с "Фолксваген" ни направили реклама чак в Южна Корея

Това заяви премиерът Бойко Борисов

Той бе категоричен, че когато става дума за инвестиции, транспортната инфраструктура е от изключително значение.

"В Центъра на "Хюндай" представихме България и идеите, които имаме за възможностите за стратегическо партньорство. Отзивът от тяхна страна е да се свържем с европейската им централа, а това ще стане веднага щом се върнем в София", акцентира Караниколов.

Разговорите, които се водят от българска и корейска страна са в посока на инвестиции за електрически, автономни автомобили, за възможността за създаване на Център за изпитване на автономни автомобили в България, както и за части за електрическите коли, така и за батерии.

Караниколов подчерта, че най-важното за нас е да презентираме България като добра дестинация за бъдеща тяхна инвестиция. Според него важна роля в тази връзка има повишаването на кредитния рейтинг на България, износът, икономическият растеж и финансовата стабилност.