Еврокомисията разчита да завърши преговорите със САЩ по Трансатлантическото търговско партньорство (ТПТИ) до края на мандата на президента Барак Обама.

Това заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

За Еврокомисията план „А” е да направи всичко възможно за завърши преговорите до изтичане на мандата на президента Обама, заяви Малмстрьом пред журналисти в Брюксел след срещата на министрите на 28-те страни членки на ЕС.

Припомняме, Greenpeace преди дни публикува документи, които уличават САЩ в натиск над европейските партньори за сключване на споразумението.
Течът на документи, както бе определен от зелената организация, показва желанието на САЩ да наложат по-слаб контрол за потенциално опасна и генномодифицирана продукция от САЩ при внос в Европа.

Френския министър на търговията Матиас Фекл коментира, че след теча на информация най-вероятният резултат ще бъде преустановяването на преговорите по търговското споразумение”.

Тогава ръководителят на екипа за преговори от стана ЕС Гарсия Берсеро определи като „категорично погрешни” данните на Greenpeace за преговорите по ТПТИ.

По думите му ЕС никога не би се съгласил с искания на САЩ, които биха изискали изменение на регулационния режим за генетично-модифицираните организми и продуктите от тях.