Проверка, разпоредена от министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, установи нарушения в превоза на българските туристи до езерото Охрид.

От транспортното ведомство уточняват, чe превозвачът до Охрид е нямал лиценз за външен превоз.

Обект на проверката са били фирмите „Клюнчев" ООД, „Солак Тур" ООД и „Фара Тур" ООД, последните две са собственост на Юсуф Солаков

Формирането на групата туристи е извършено от Боряна Георгиева, като физическо лице. Тя е наела автобус за превоз до Охрид. Договорът за извършване на транспортна услуга е сключен с фирма „Берти-13" - Алберт Лапев.

Проверката обаче е показала, че фирма „Берти-13" не притежава лицензза международен превоз на пътници, а използва автобуса и превозните документи на фирма Солак Тур. Тези документи са предоставени от управителя на фирма Солак Тур с официален договор.

Това представлява преотстъпване на лиценза и е грубо нарушение на Закона за автомобилните превози и европейското законодателство, посочват от министерството.

Фирмата „Берти-13" от своя страна нарушава Закона за автомобилните превози на пътници, тъй като на практика извършва международен превоз на пътници без да има право на това.

За тези нарушения ИА „Автомобилна администрация" е издадала наказателно постановлениесрещу управителя на фирма „Солак Тур" - Юсуф Солаков и е предприела съответните действия за санкционирането на управителя на фирма „Берти-13" - Алберт Лапев.

Максималната парична санкция при подобно нарушение е 1 500 лева.