В началото на есента се очаква да стартира процедурата за концесията на летище "София". Транспортният министър Ивайло Московски коментира, че това нямало да бъде изцяло нова процедура.

"Ще настоявам да се запази начинът, по който се обяви предишната, която беше спряна, т. е. да има едно по-голямо авансово плащане", коментира той. По думите му, парите са необходими за оздравяването на БДЖ.

Правителството прекрати концесията на летище "София"

Правителството прекрати концесията на летище "София"

Тя не защитава обществения интерес

Вчера Московски е провел разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие. Такива разговори е имало и със Световната банка, а следващата седмиа предстоят с Европейската инвестиционна банка.

"От тези три банки ще чакаме оферти за консултант по този проект", посочи транспортният министър. Техният ангажимент ще е основно да актуализират всички анализи - финансови, правни, екологични, правни.

"Ще разчитаме да ни дадат концепция за провеждане на самата процедура и ще имаме готовност да стартираме. Надявам се това да се случи в началото на есента", коментира Московски.

Московски участва в Дванадесетата годишна конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции - България 2017".

Край на роуминга в ЕС

Край на роуминга в ЕС

Европейският съюз съществува

Той коментира и актуалната тема за отпадане на роуминга. По думите му, това е много добра придобивка за гражданите на ЕС, а процесът бил тежък. Московски подчерта, че на практика роумингът отпада и хората ползват националния си тарифен план, където и да пътуват в държави в ЕС.

Към регламента са присъединени също Норвегия и Исландия.

"Операторите нямаха голям интерес, но успя да се постигне баланс, така че всичко да е в интерес на гражданите", посочи Московски.

По думите му, ако човек е в тарифен план и го надвиши, има едни цени, определени от регламента, които били съвсем приемливи и нямало да има проблем. "Хората ще бъдат доста доволни", прогнозира Московски.