Тръбите, осветлението и дори знамената на газопровода "Южен Поток" са прибрани. Край монтанското село Пишурка, където беше направена тържествената първа заварка в края на октомври 2013-а, днес стърчат насред полето единствено бетонните постаменти, съобщи "Биволъ".

В отговор на тази информация от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) коментираха, че са запознати със случая с махнатите тръби, но на този етап нямат повече информация.

ПЕС няма да подкрепи спирането на „Южен поток" и санкции срещу Русия

Още...

По-късно днес икономическият министър Драгомир Стойнев ще даде брифинг, където вероято ще бъде изнесена по-подробна информация.

Областният управител на Монтана Николай Пенчев не потвърди информацията.

Междувременно късно вчера стана ясно, че Европейският парламент ще гласува резолюция срещу изграждането на „Южен поток".

Документът е в отговор на продължаващата дестабилизация на Украйна от руска страна и препоръчва икономически санкции, включително за енергийни фирми, както и намаляване на зависимостта от руски петрол и газ.

Текстът, който осъжда действията на Русия, е подготвен съвместно от представители на петте водещи политически групи в Европарламента - ЕНП, социалистите, либералите, зелените и консерваторите.

Не е ясно обаче дали ще бъде одобрен в пленарната зала, тъй като в групата на социалистите се появиха колебания и по неофициална информация повечето от тях смятат да се въздържат при гласуването.

"Южен поток" беше обявен от българското правителство за приоритетен проект, но в момента работата по него е замразена заради острата реакция на Брюксел и поисканите обяснения от еврокомисаря Гюнтер Йотингер.

Междувременно вчера Турция намекна, че „Южен поток" може да мине и през страната. Енергийният министър Танер Йълдъз заяви, че Турция може да гарантира достъп за тръбата, ако Москва излезе с такава молба.

Турски официални лица обявиха, че следващата седмица в Анкара ще се проведат разговори между Турция и Русия като засегнатите въпроси ще бъдат: увеличаване на доставките на газ, ревизиране цената на газа и ядрената енергетика.