Всички къщи за гости, извън всички правила, регулации, които Комисията ни задължава и ние изпълняваме, ние сме проверили на 100%. Това никой не го е правил. Това заяви пред bTV земеделският министър Десислава Танева по темата с къщите за гости.

Тя бе категорична, че не е имало друг управленски мандат, при който злободневни теми са били обект на проверка 100%.

Тя обясни, че е прекратен приемът по програмата за къщите за гости заради възможните изкривявания, които могат да се допуснат.

Министърът посочи, че проверените къщи за гости са от първия и единствен прием в началото на програмата и част от тях наистина са имали проблеми. Това обаче не било изключение, защото проблеми имало и по други мерки.

Пълна санкция за 158 проекта на "къщи за гости"

Пълна санкция за 158 проекта на "къщи за гости"

Само 23 от проверените 276 къщи са изрядни

Танева поясни, че някои от бенефициентите, санкционирани след проверките, са получили глоби не защото не са функционирали като къщи за гости, а защото заявените от тях приходи не са достигнали в бизнес плановете, с които са кандидатствали. По нейни думи част от тях в момента си търсят правата в съда.

Ако е имало шест или седем случая или къщи, свързани по някакъв начин с някое политическо лице, част от тях при вторична продажба, останалите са санкционирани заради непостигане на заложените цели, така че ние се наказахме самите повече, обобщи министърът.

Припомняме, през 2019 г. заради съмнения за нарушения започнаха масови проверки на къщите за гости у нас, които са финансирани с европари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. и за които 5-годишният мониторингов период вече е изтекъл.

През ноември същата година стана ясно, че ще бъде наложена пълна санкция за 158 проекта на "къщи за гости".

ДФЗ не може да санкционира къщи за гости в нарушение

ДФЗ не може да санкционира къщи за гости в нарушение

Тъй като проверките се извършват извън мониторинговия период