9 организации изпратиха отворено писмо до столичния общински съвет и кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова, в което изразяват своето категорично несъгласие със заявеното намерение на Столичната община (СО) да обжалва решението на Административен съд София-град за отмяна на приетите на 22.02.2016 г. изменения в Наредбата за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община.

Гражданите да си търсят правата, дори и ВАС да отмени скъпото билетче

Гражданите да си търсят правата, дори и ВАС да отмени скъпото билетче

Център за законодателни оценки и законодателни инициативи продължава делото

Някои от организациите, които са се подписали под писмото са "Спаси София", "Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура", "Гражданска инициатива Спаси метрото", "Сдружение "Велоеволюция" и други. Според тях настоящата тарифна политика не е стабилна и не отговаря на потребителските нужди на гражданите на Столична община.

Софийският съд отмени поскъпването на билетчето за градския транспорт

Софийският съд отмени поскъпването на билетчето за градския транспорт

Отмени наредбата на Столична община

"Вашият дълг като представители, избрани от софиянци, е да защитавате интересите ни", заявяват от организациите. "Призоваваме Ви да бъдете съвестни обществени служители и да изработите нова тарифна политика на града". Организациите предоставят и списък с предложения, които да осигурят правилното и законосъобразно решаване на проблемите, свързани с градския транспорт в София.

Между техните желания са изготвянето и представянето на проект за Наредба за изменение и допълнение на наредбата за реда и условията за пътуване в градския транспорт на територията на СО, който да включва:

- въвеждането на пазарните принципи на при формирането на тарифната политика;

- обединяването на системите за таксуване на "Център за градска мобилност" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД;

- провеждането на качествени транспортни, социални, икономически и др. мултидисциплинарни политики и анализи;

- въвеждане на конкретни показатели за качество на услугата и удобство за пътниците в градския транспорт;

- внедряване на модерни системи за таксуване и видеонаблюдение;

- премахване на остарели разбирания за превоза на пътници като таксуването на багаж и други.

Припомняме, че в края на месец февруари от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт поискаха да бъде върната старата цена на билетчето за градски транспорт от 1лв., след което и тя да бъде преразгледана.

Гражданска инициатива иска софийското билетче под 1 лв.

Гражданска инициатива иска софийското билетче под 1 лв.

Трябват и оставки в общината

 

От организациите настояват и за повече прозрачност при организацията на процеса по събиране, анализиране и представяне на фактите, на база на които се формира тарифната политика на града, както и до края на настоящия мандат на Столичен общински съвет да се създаде и приемете нова наредба за масовия градски транспорт.