Изненадваща проверка на стоковия базар „Илиянци" накара десетки търговци да затворят сергиите и да приберат стоката по складовете.

Проверката е част от инициативата „Коледата безопасна" и беше извършена от Комисията за защита на потребителите със съдействието на полицията, съобщи БНР.

Експертите проверяваха щандове с детски дрехи и играчки. Още в началото бяха открити редица артикули, които застрашават здравето на децата.

"Тези, които са по-атрактивни, които се привличат от децата, създават повече настроение, тоест карат потребителят-родител да се чувства малко по-емоционален при закупуването, търсейки повече ефекта, който ще се породи у детето, без да търси елементите на качеството", коментира председателят на комисията Дамян Лазаров.

Според него въпреки че търговците са се скрили, информацията за тях е събрана.

"Това, че са се скрили, не значи че няма да бъдат намерени", категорично заяви Лазаров. "Събрана е необходимата информация от тези, които стопанисват съответното тържище и се знае кои са търговците и взети съответно мерки", посочи още той.

Стоките на нередовните търговци бяха спрени от продажба. Качествата им ще бъдат изследвани и лабораторно. Проверките ще продължат до края на празниците.