Усещането при наетите хора е, че сивите практики на пазара на труда са още по-масово проявление.

Това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на пресконференция, посветена на представянето на проекта "Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места чрез ограничаване и превенция на недекларираната заетост".

Според статистическия компонент два пъти по често се среща недекларираната заетост. Според работниците и служителите недекларираната заетост е 62-63%, а според работодателите по-малко - 41%, отчете Васил Велев.

Той увери, че с най-различни мерки и инструменти ще се ограничават заплащането в плик. 

Отлагането на закона за горивата било чадър над сивата икономика
Обновена

Отлагането на закона за горивата било чадър над сивата икономика

Новите изисквания ще влязат в сила от 28.07.2019 г., приеха на комисия

Най-силно подобрение от сивата икономика има в млечната промишленост, докато преди 10 години нещата изглеждали много неблагоприятно. Подобрение има при акцизните стоки и при горивата, стана ясно по време на пресконференцията на АИКБ.

Най-големият проблем на сивата икономика е в автомобилния сектор, строителството, туризма, хотелиерството, селското стопанство, шивашката промишленост.

АИКБ от 2002 г. е определила като свой приоритет борбата със сивата икономика, защото тя води до намаляване приходите на бюджета, до нелоялна конкуренция, до нейното изкривяване и влошаване качеството на заетостта, припомни Велев.

За това от АИКБ оценяват сивите практики като най-масовите и най-вредните, които изкривяват пазара на труда и водят до нелоялна конкуренция, до ощетяване на фиска и влошаване пазара на труда. Криминализирането на сивата икономика няма да реши проблема, защото е масова практика, смята шефът на работодателската организация.

Васил Велев подкрепя идеята да се криминализира укриването на осигуровките, но не му известно да са осъдени работодатели за такива деяния. Той смята, че трябва да се търсят други решения и ако се продължава като досегашния начин за ограничаване на сивата икономика, много скоро бихме могли да стигнем до средно европейските равнища на икономика на светло. 

Бедността - и причина, и последица от сивата икономика според Бисер Петков

Бедността - и причина, и последица от сивата икономика според Бисер Петков

Държавата губи годишно между 1 - 2 млрд. лв. от невнесени осигуровки

България няма точна дефиниция за това какво означава недекларирана заетост, призна шефът на АИКБ. Той смята, че чрез проекта трябва да се идентифицира проблема за недекларираната заетост, да се намери инструмент за неговото измерване и да се разработят мерки за ограничаване на недекларираната заетост.

От своя страна заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира, че ключовата роля на държавата и на социалните партньори за изсветляването на икономиката има една единствена цел - хората в България да имат по-високи доходи.

"Комбинацията от мерки в последните 10 години от държавата дава своята роля и ефект", подчерта Русинова и се похвали, че страната ни е с под 16% недекларирана заетост.

Русинова отчете, че от Главна инспекция по труда (ИА ГИТ) са извършени над 30 000 проверки, с над 32 000 нарушения. Над 50% от тях са свързани с нарушения на законодателството за заплащането на труда. Комбинацията от законодателни инициативи, както и контролът и ролята на синдикалните и работодателските организации е да се борим срещу всякакъв вид недекларирана заетост, увери зам.-министърът.

МТСП подкрепя усилията на социалния диалог за по-светла икономика, с повече усилия в България да има достоен труд и високи доходи.