Да се улесни наемането на имигранти и бежанци, поискаха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Според работодателската организация има много пречки пред бизнеса да наема хора, които не са от ЕС.

В момента има ограничение в България т.нар. синя карта да се издава само на хора от IT сектора и то само на висшисти. Освен това договорите трябва да са минимум за година и заплатата на работника трябва да е 1,5 пъти колкото средната за България.

Работодателите отказват да преговарят за осигурителните прагове

Работодателите отказват да преговарят за осигурителните прагове

Няма валидни споразумения в четири икономически сфери

Шефът на бизнес организацията Васил Велев се срещна с евродепутата и ръководител на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел.

Той е представил идеята на работодателите за законодателна промяна, която да бъде обсъдена в Брюксел и тези рестрикции да бъдат вдигнати.

По думите на Велев "в България на практика няма внос на работна ръка".

От АИКБ искат да може да се издават сини карти и на хора със средно, не само с висше образование, за да може да се намерят добри майстори заварчици и строители например.

Не образованието, а квалификацията трябва да е водеща, смятат от работодателската организация.

Другата обсъждана промяна е разширяването на обхвата на сините карти, така че достъп до тях да имат и чужденците от трети страни с международна закрила и статут на бежанци.

Защо да се финансират специалности, произвеждащи безработни висшисти, пита бизнесът

Защо да се финансират специалности, произвеждащи безработни висшисти, пита бизнесът

Работодателите подкрепят новите критерии на МОН

"За нас е важно след като работодателят намери съответния специалист и той пристигне в страната, да остане да работи тук, а не да замине някъде в Европа. Тоест да е ангажиран с конкретно работно място при конкретен работодател", каза Велев.

По думите му българските фирми търсят работници от страните, където има българска диаспора като Украйна, Молдова, Македония и Сърбия, но има интерес за внос на работна ръка и от страни като Виетнам.