Работодателите са разделени в мнението си за "зеления сертификат", според експресно анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Проучването е между 25 октомври - 31 октомври 2021г. Участвали са близо 200 ръководители на предприятия и представители на браншови организации.

На първо място - 55% от респондентите посочват, че са въвели строг контрол за спазване на всички разпоредени противоепидемични мерки.

И при определен брой антитела да се издава зелен сертификат, иска учен от БАН

И при определен брой антитела да се издава зелен сертификат, иска учен от БАН

Важно обаче било да се реши как да се определят тези антитела

Близо 50% от мениджърите на предприятия препоръчали на служителите да се ваксинират ако имат възможност, но посочват, че това е личен избор на всеки един служител. Над 1/3 от предприятията са въвели дистанционна работа. В 1/10 фирми се извършва редовно скрийнинг на служителите - чрез тестване за COVID-19.

Мениджърите имат различни методи за ограничаване на разпространението на COVID-19 в своите компании. Основната е личната превенция на всеки един служител. Налице са различни примери, при които фирмите въвеждат собствени подходи като се дават допълнителни средства (бонуси) за ваксинация, недопускане на външни за компанията лица, тестване след отпуск, а продължават да действат установените мерки за дезинфекция и носене на маски.

Ресторантьорите искат „зелен сертификат“ и в администрацията

Ресторантьорите искат „зелен сертификат“ и в администрацията

Открито се говори за локдаун

По-голям дял от анкетираните бизнесмени посочват, че имат положително отношение към наложената мярка. 49% от участниците в анкетата посочват, че е по-добре да работят, отколкото да бъдат затворени. 24% намират за позитивно въвеждането на "зелен сертифиакт", защото и служителите и потребителите на услуги се чувстват по-защитени.

Според 1/3 от анкетираните работодатели наложената мярка е форма на ограничаване на човешките права на гражданите. За над 1/5 от фирмите това е спънка в работния процес, а над ¼ от мениджърите намират "зеления сертификат" за прекален. Все още повечето работодатели не са привърженици на ваксинирането.

Сякаш е преодоляно притесненията на Българската търговско-промишлена палата и на браншовите организации за различно третиране на сходни бизнеси. Повечето от предприемачите не се чувстват третирани по различен начин спрямо сходни до техния бизнес, но още остават при продажбата на храни и напитки (магазини със зони за хранене), при центровете за грижа за деца, в туризма и други.

Снимка 552417

Източник: БТПП