Ръководството на "Цигарена фабрика Пловдив" подкрепи предложението на Министерството на икономиката и енергетиката за бърза приватизация.

С решението бяха запознати и работниците на фабриката.

Според изпълнителния директор на дружеството Златомира Драганска само по този начин ще се запази доброто му състояние и продажбата му на борсата тя определи като най-прозрачен, неатакуем и бърз вариант.

Запазването на лицензията за производство на цигарени изделия ще даде възможност на новия собственик да запази предмета на дейност на дружеството.

Ръководството смята, че работниците и служителите трябва да бъдат обезщетени по силата на договорените по колективния трудов договор условия - с до 20 работни заплати в зависимост от трудовия стаж.

Предложеният от кмета на Пловдив Славчо Атанасов вариант за създаване на общинско предприятие според ръководството на фабриката е нецелесъобразен и неосъществим съгласно действащото законодателство в страната.

"Цигарена фабрика Пловдив" АД е публично търговско дружество със смесена държавна и частна собственост, припомнят в декларацията.

По-рано днес от КНСБ обявиха, че с всички законови средства, в това число и протести, ще настоява цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора да не се закриват, а да се приватизират и то заедно с лицензиите си за производство на цигари и с марките, които в момента се правят там.

Това съобщи президентът на синдиката Желязко Христов като уточни, че в момента мениджърите на холдинга се опитват да манипулират работниците, за да се съгласят те на предложените 20 заплати при закриване на предприятията и да се предотвратят подготвените за утре протестни действия.

Против закриването и на двете фабрики има икономически и социални аргументи, каза Желязко Христов: "Въпреки влошаването на дейността, те формират печалба и обслужват редовно задълженията си. Социалният аргумент е, че ще има загубени около 600 работни места, но големият икономически аргумент е защо България лесно се отказва от секторна политика на цигарено производство".

От синдиката ще настояват най-късно до месец да има политическо решение за бъдещето на целия холдинг, като се обяви приватизационна процедура и за четирите фабрики заедно с лицензите и марките, които произвеждат.

Бъдещето на утрешните протести остава неясно, тъй като директорите на предприятията в Стара Загора и Пловдив са свикали общи събрания без знанието на синдикатите.
На тези общи събрания вероятно работниците ще бъдат убеждавани да приемат предлаганото им обезщетение от 20 заплати при закриване на фабриките.