Разочоравани и обидени от отношението на общинската администрация в Пловдив са ресторантьорите. Това написаха от Сдружението на заведенията в България след вчерашната общинска сесия.

На нея беше решено, че наемателите на обекти, общинска собственост, отдавани под наем с цел търговска дейност ще заплащат 50% от наемите за месеците, в които със заповед на министъра на здравеопазването функционирането на обектите беше забранено.

"Това е поредното дискриминационно решение от страна на държавата, този път в лицето на местната власт, с което бизнесът е буквално рекетиран, а справедливостта неглижирана", недоволстват от Сдружението.

Нелогично наемател на общински имот да дължи каквито и да е било проценти от договорените наеми към държавата, след като същата тази държава е забранила упражняването на търговска дейност за определен период от време, категорични са от сдружението.

Те настояват общинарите в Пловдив да преразгледат решението си и да освободят на 100% задължението за плащане на наеми за месеците, в които бизнесът не е работил.

Ресторантьорите припомнят, че за първия локдаун през 2020 година, същата тази община опрости наемите за общински имоти, което беше правилно решение. Сегашното решение от 27 април 2021 г. е точно обратното.

Ресторантьорите искат спешни промени, както в частта с общинските наеми, така и за редуциране на таксите за тротоарно право с 50% до края на текущата година. Това беше описано и в отвореното ни писмо, изпратено до Националното сдружение на общините в Република България още на 22 февруари 2021 година.

Ресторантьорите: По-добре ужасен край, отколкото ужас без край

Ресторантьорите: По-добре ужасен край, отколкото ужас без край

Едва 14% от заведенията са склонни да отворят при тези условия

Искането на ресторантьорите е и всички останали кметове на общини и местни администрации в България, да участват в справедливи антикризисни мерки, с които малкия и среден бизнес да бъде подпомогнат да се изправи на крака след тежките месеци на забрана за работа.