Това, което се преразпределя, трябва да бъде насочено към тези, които имат нужда. България е в демографска криза и всяка помощ за дете е добре дошла. Виждаме обаче какво става. Добре е да се преценява на кого и колко се дава.

Тaка коментира за "Денят ON AIR" лидерът на СДС Румен Христов икономиката в криза и бюджет 2021.

"Имаме здравна криза, която води до политическа. Не можем да говорим за балансиран бюджет, трябваше да бъдем по-пестеливи", счита Христов.

Бюджет 2021 е рационален според Лъчезар Борисов

Бюджет 2021 е рационален според Лъчезар Борисов

Според него страната ни се справя много добре с кризата на фона на всички страни в ЕС

"Ще има има около 10 млрд. лева, от които за бизнеса отиват само 500 млн. лева. Бюджетът не е десен. Това се прави, за да бъдат подпомогнати тези слоеве, които са принудително затворени в момента", посочи той.

"Всеки пенсионер има нужда от допълнителни пари. Презумпцията беше, че парите - тези по 50 лева, ще са за купуване на лекарства", обясни събеседникът за Bulgaria ON AIR.

"Няма вина този, който се е осигурявал, че някой на неговата възраст не го е правил. Какво обясняваме на хората, които са добросъвестни и получават 320 лева и онези, които не са се осигурявали и получават 300 лв. минимална пенсия?!", попита Христов.

Според него държавата винаги може да бъде упреквана.

Той коментира и други икономически въпроси и спорни спасителни мерки.

"Не е добро решение ставката от 9% за храната за вкъщи. С редукцията, която имаме на храни, това действа недисциплиниращо и после трудно може да се върне назад", обясни Румен Христов.

БСП иска в Бюджет 2021 9% ДДС за лекарствата

БСП иска в Бюджет 2021 9% ДДС за лекарствата

Социалистите предлагат и да се премахне търговският статут на болниците

Свалянето на ДДС за храни не би довело до по-ниски цени, категоричен бе лидерът на СДС и допълни, че приоритет сега трябва да е здравеопазването.