Данък добавена стойност ще бъде намален на 9% и за доставката на храна за вкъщи. Това е договорено на среща с представители на асоциациите на ресторантьорите и заведенията в България.

Решението анонсира като искане към депутати си още вчера вечерта и премиерът Бойко Борисов с видеовключване във фейсбук.

Ресторантьорите още от самото начало на въвеждането на по-ниската ДДС ставка, настояваха, тя да важи не само за консумацията на място в заведенията, но и за храната, поръчана за вкъщи или офиса. В условията на пандемия те отчетоха, че поръчките на храна за вкъщи са нараснали в пъти и уеднаквяването на данъчните ставки ще подпомогне бранша и ще запази работни места.

Ресторантьори искат 9% ДДС и за доставките на храна

Ресторантьори искат 9% ДДС и за доставките на храна

Зведенията са загубили

Намаляването на данъка ще е със срок до края на 2021 година, обясни председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова на брифинг в парламента.

Ричард Алибегов заяви, че браншът се намира в изключително сложна ситуация в момента - или не работи, или пред угрозата да затвори, а намаляването на ДДС за храната за вкъщи е тяхно старо предложение към правителството. В условията на ковид ще се наложи да работим изцяло в такава обстановка - доставки за домовете, прогнозира Алибегов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че решението е политическо, но е важна мярка, която ще гарантира жизнеспособност на бранша, а и ще осигури допълнително спазване на противоепидемичните мерки.

Не повече от 15 млн. ще струва на бюджета намаляването на ДДС-то. Надяваме се в близките седмици тази мярка да бъде подкрепена и гласувана в парламента, посочи Дариткова.

Менда Стоянова заяви, че продължава да не одобрява диференцираната ставка за ДДС, но в случая, както това се прави за определен срок, е допустимо. "Когато кажеш А, трябва да кажеш и Б", заяви Стоянова. Приготвянето на храна за доставка по домовете или офисите е част от дейността на ресторантите, а и в епидемична обстановка е важно хората вместо да ходят по ресторантите, да получават храната си на място, аргументира се Стоянова.

Алибегов: Намаленото ДДС е за бизнеса, не за потребителите

Алибегов: Намаленото ДДС е за бизнеса, не за потребителите

Браншът е пред фалит, възстановява се до 2021 година, според него

При тотално затваряне, както е за дискотеките и нощните заведения, намалената ставка не помага да тези сектори от бранша. Там действа мярката 60/40. Подготвя се нов дизайн на мярка именно заради се подпомогне сектора, затворен напълно със заповед на здравния министър или здравния инспектор.

Припомняме, ДДС за ресторантьорите беше намалено през май месец заедно с това на хотелиерите и на книгите, като мярка за преодоляване на кризата пролетта, в която браншовете бяха затворени. Тогава решението бе взето отново политически, като дори и финансовият министър Владислав Горанов беше против

Финансисти още тогава предупреждаваха, че правенето на изключение за един бранш или за един вид стока ще доведе до лавинообразни искания и от други сектори. 

Давим мъката с вино и бира с намалено ДДС

Давим мъката с вино и бира с намалено ДДС

Депутатите приеха 9% ДДС за бирата, виното, спортните съоръжения и случайния превоз