Депутатите измениха ДДС на бира, вино, спортни съоръжения, случаен превоз на 9%.

Това е финалният етап от групата мерки за подкрепа на туристическия бизнес, изтъкна Валери Симеонов, който е вносител на предложенията.

Именно туризмът, по думите му, е най-засегнатият бранш от кризата. Ефектът от данъка вече е налице, смята лидерът на НФСБ за намаления налог на ресторантите. Косвено с намаленото ДДС се стимулирало производството на бира и вино. С намаленото ДДС за спорта щяло да се стимулира здравето на населението.

Симеонов се обърна към опозицията с надежда да бъде подкрепен в начинанието си.

И Менда Стоянова, и Нинова против 9% ДДС за вино и бира

И Менда Стоянова, и Нинова против 9% ДДС за вино и бира

Бюджетната комисия обаче гласува предложението на Валери Симеонов

Социалистът Румен Гечев настоя да се отхвърли това "екзотично", по думите му, предложение. Всички безработни българи отиват на "Златни пясъци" и луксозните курорти, заяви с ирония той и посочи, че засегнатите от кризата давели мъката си с бира и вино. Включете и водката и тя върви през лятото, ядоса се червеният депутат.

Вместо това трябвало да се намали ДДС на детските стоки. Парите трябвало да отидат за децата и лекарства, а не за вино и бира.

Димитър Манолов учуден за намаляването на ДДС-то за виното и бирата

Димитър Манолов учуден за намаляването на ДДС-то за виното и бирата

Няма очаквания към Кирил Ананиев – познава го

Не става въпрос за давене на мъка с алкохол, бира и вино, защити се Валери Симеонов. Ставало въпрос за стимулиране на най-засегнатия бранш.

В Европа тези, които фалират не отиват в басейните, а отиват да се давят, предупреди Румен Гечев.

В крайна сметка предложенията на Валери Симеонов минаха със 100 гласа "за", 12 "против" и  5 "въздържал се".

ГЕРБ предлагат да се изслушат трима министри, БСП настоява за премиера

ГЕРБ предлагат да се изслушат трима министри, БСП настоява за премиера

Георги Свиленски заподозря, че крият Борисов

Припомняме, че на 10 юли без дебат депутатите намалиха ДДС-то за хотели и ресторанти. Намаляването на ДДС за ресторантьорския и туристически сектор дойде след натиск от страна на бранша с аргумент затварянето на всички заведения и туристически услуги в условията на пандемия. Премиерът Бойко Борисов се съгласи и отстъпи пред исканията на бранша, въпреки несъгласието на своя финансов министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В последствие към идеята за намаляване на ДДС за ресторантите и хотелите, се прибави идеята за намаляване му и за книгите, което както самият Борисов призна му е "отколешна мечта". И ДПС прокараха предложението си за намаляване на ДДС за детски стоки.