ДДС на лекарствата трябва да се намали на 9%. За това настоява лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНР по повод Бюджет 2021 г.

Според нея управляващите предлагат предизборен бюджет, който не решава нито един проблем трайно. Тя посочи, че вместо предлаганите от Борисов 50 лв. добавка до март за пенсионерите, от БСП предлагат да се преизчислят всички пенсии с нов коефициент.

Тяхната мярка струва 1.2 млрд. лева, а преизчисляването на всички пенсии струва 800 млн. лв., изтъква Нинова.

Тя допълва и че за разлика от предлаганите правителството детски от 40 лева за всяко дете, но само за една година, социалистите предлагат семейно подоходно облагане.

"Семейства с деца, които са работили и са се осигурявали да плащат по-малко данъци, като им се приспадне от основата по 500 лева на дете. Предлагаме и безплатни детски градини и безплатни учебници до 12-ти клас, като това ще помогне на 581 000 деца", отбелязва тя.

Нинова настоява медицинската сестра да стане защитена професия

Нинова настоява медицинската сестра да стане защитена професия

Правителството на Борисов изпусна кризата, заяви тя

За разлика от ГЕРБ, които искат повишаване на минималната заплата само за една година и след това да бъде замразена, от БСП искали тя да расте всяка година и ще внесат предложение за отмяна на плоския данък и въвеждането на прогресивен данък за доходите на физическите лица. За икономиката и за фирмите корпоративният данък да бъде 10%, но плоският за доходите па физическите лица да се промени, предлага председателят на БСП.

Сред останалите предложения на социалистите е да се намали финансирането за програмата за саниране.

По думи на Нинова управляващите приемат мерки на парче и издават заповеди, които се изключват една друга в рамките на един ден. Тя посочи, че БСП имат конкретен план с няколко предложения - да се постави в центъра на системата човек, да се приеме за здравноосигурените лица да има гарантиран 24-часов достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване, а за здравно неосигурените да има базов пакет от медицински услуги, които да се заплащат от държавата.

Бюджет 2021 ипотекира бъдещето ни, притеснена Нинова

Бюджет 2021 ипотекира бъдещето ни, притеснена Нинова

Борисов гледал на него като на "всеки лев - спечелен глас"

Нинова настоя проблемът с ниското заплащане на лекарите и медицинските сестри да бъде решен трайно, за да не напускат те страната ни. Тя беше категорична, че специализациите на лекарите трябва да бъдат платени както у нас, така и в чужбина, но с условието след това да работят в български болници.

БСП предлага още медицинската сестра да стане защитена професия.

Според Нинова трябва да се премахне търговският статут на болниците и заплащането от НЗОК да се извършва само на болници, които не са търговски дружества.

По нейни думи здравеопазването трябва да се изгражда на регионален принцип, за да се избегнат диспропорциите.