Самото упражнение е до голяма степен безсмислено. Така бившият енергиен и икономически министър Румен Овчаров коментира в сутрешния блок на БиТиВи идеята за създаването на Държавна петролна компания.

В България този сценарий не се случва. При нас се играе по-твърдичко и при такива случаи интензитетът е минимален, коментира той.

Държавата бърза със създаването на данъчни складове и бензиностанции

Държавата бърза със създаването на данъчни складове и бензиностанции

ДПК ще даде достъп на всички търговци до данъчни складове

В България има над 3 400 бензиностанции. Какво ново ще допринесат още стотина бензиностанции, запита Овчаров и посочи, че чисто количествено нищо няма да се промени. Навсякъде в Западна Европа голяма част от бензиностанциите са държавни, а ако ги сравним с българските цени - те са по-високи, обясни бившият икономически министър.

Безлов не вижда реализация за държавните бензиностанции

Безлов не вижда реализация за държавните бензиностанции

Държавните компании не са достатъчно ефективни, според него

Над 70% от данъчните складове са собственост на една група. Ако държавата иска по този начин да гарантира вноса на горива, това е добър ход, оцени обаче Овчаров, но допълни, че и "от тази трънка кой знае какъв заек няма да изскочи".

По отношение на намаляване на ДДС-то на 9% за ресторантите, туризма и книгите, Овчаров отбеляза, че истината е по средата - и премиерът Бойко Борисов, и финансовият министър Владислав Горанов са прави сами по себе си. Решението за диференцирани ставки на ДДС-то е правилно, но въпросът е дали тези сектори трябвало да бъдат първите с диференцирани ставки, изтъкна Овчаров. Нека да не забравяме, че с ДДС в България се събират над 40% от данъчните приходи, напомни той.

Държавните бензиностанции - балансьор в пазарната игра на горивата

Държавните бензиностанции - балансьор в пазарната игра на горивата

Няма проблем с качеството на горивата, според министър Караниколов

Според него много трудно могат да бъдат изчислени загубите от намаляване на ДДС-то. По този начин се затваря една врата и се отваря друга, посочи Румен Овчаров.