За да съхрани работни места, на бизнеса ще му се наложи да намалява работни заплати.

Това със сигурност ще стане в отраслите, пострадали най-много от икономическата криза, обявиха от Асоциацията на работодателите.
В рамките на конференция за корпоративната социална отговорност, работодатели обявиха, че в отраслите металургия, химия и текстил в рамките на една година производството намалява с 50% и е логично там бизнесът да поиска да предоговори и да намали съответно работните заплати.

На този етап няма и не може да има прогнози с колко ще се намаляват трудовите възнаграждения, каза зам.-председателят на БСК Димитър Бранков, цитиран от БНР.

Той уточнява, че ситуацията в различните сектори е различна, включително сериозни различия има и в предприятията от един сектор. Преценката за намаляване на заплатите или намаляване на работните места ще бъде индивидуална и на ръководството на всяко едно предприятие поотделно.
Промените ще бъдат съгласувани и в комуникация със синдикатите.

По думите на Бранков обаче това включва и коректно внасяне на социалните осигуровки, за да не се дестабилизира пенсионната система в страната.

Там приходите за първите три месеца на годината намалява с 5%, е неосигурените лица са с 140 000 по-малко.

Следващата седмица правителството ще приеме допълнителни антикризисни мерки, с цел да не се допусне фалит на големи предприятия.