Работодателите във Варна и Пловдив очаква бързо възстановяване на пазара на труда, като очакват най-силен ръст на заетостта сред големите градове у нас за последното тримесечие на 2020 г., съобщава money.bg, позовавайки се на последното проучване на международната компания в областта на решенията за работната сила ManpowerGroup.

Активни в наемането на нови служители ще са компаниите от хотелиерския и ресторантьорския бранш, които в началото на пандемията бяха принудени да освободят значителна част от персонала си.

Фирмите обаче остават резервирани в това отношение - едва 6% от включените в анкетата работодатели очакват да наемат хора, 8% от тях се готвят да освободят служители, а 79% не предвиждат промяна.

Изследването показва, че спрямо предишното тримесечие предприятията са по-оптимистични за темпото, с което отново ще достигнат нормално състояние - 21% (спрямо 13% през юни) очакват да се върнат към нивата на наемане отпреди коронавируса през следващите 12 месеца.

"Въпреки че прогнозата за четвъртото тримесечие запазва бавното си темпо вследствие на пандемията, виждаме някои окуражаващи сигнали, предвид че увереността за наемане на нови служители се подобрява в пет индустриални сектора и два региона, включени в изследването. Още е рано да приемем тези подобрения като поврат на пазара на труда, но искрено се надяваме, че най-лошото вече е зад нас," коментира Иван Шербанов, оперативен мениджър на ManpowerGroup България.

Работодателите коментират скептично мерките в помощ на бизнеса

Работодателите коментират скептично мерките в помощ на бизнеса

Бюджетът на Фонд Безработица за 2020 г. е в размер на 438 млн. лв. с дефицит 95 млн. лв.

Над половината от работодателите (64%) планират да предложат работа от разстояние и гъвкави работни часове, а 10% очакват да осигурят на служителите си 100% дистанционна работа.

Значително увеличение на заетостта от петте най-големи града в страната очакват работодателите от Варна. Прогнозата там е за ръст от 6% на новонаетите на фона на спад от 8% за третото тримесечие на годината.

В Пловдив също се очаква нарастване на заетостта с 5%, докато в столицата очакванията са да няма промяна. На противоположния полюс са Бургас и Русе, където компаниите очакват да освобождават служители. От бизнеса прогнозират спад на заетостта от съответно 5% и 4%

Независимо от това нагласите на работодателите за последните три месеца на годината като цяло се подобряват осезаемо спрямо тези за третото тримесечие, когато прогнозите за всички региони бяха за значително намаление на заетостта.

През периода октомври-декември работодателите от ресторантьорския и хотелиерския сектор очакват да наемат най-много хора, след като за предишните тримесечия те бяха на първо място по спад на заетостта. Сега те прогнозират ръст от 7% на новонаетите хора.

След тях най-значително увеличение от 5% се очаква в сектора на финансовите и бизнес услугите, а с по 3% - в промишлеността и в другото производство (тук влизат минно дело, земеделие, производство на електроенергия и други).

На първо място по очакван спад на заетостта пък е секторът на услугите, включващи публичния и социален сектор, транспорт, складове и комуникации. Работодателите от тази сфера се готвят за намаление от 9%. Намаление от 5% пък прогнозират тези от търговията.