Към днешна дата имаме регистрирани пет огнища на африканска чума по свинете, като две са проблемните, тъй като те са в големи индустриални ферми и щетите са значителни. Това заяви за БНТ земеделският министър Десислава Танева.

По нейни данни засегнатите свине са над 60 000, като едното огнище вече е унищожено, а в момента приключва унищожаването и на второто.

Танева отбеляза, че има тенденция на увеличаване интензитета на заболяването в Европа и в света. Този проблем съществувал в 51 държави. Тя посочи, че над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено заради заболяването.

Според Танева решението е да се открият лекарство и ваксина, тъй като в момента единственото възможно нещо, което може да се направи, е превенция и биосигурност.

Танева е оптимист, страната ни ще се справи с чумата по свинете и последиците

Танева е оптимист, страната ни ще се справи с чумата по свинете и последиците

Свинската чума погуби 25% от домашните прасета по света

Тя посочи, че положителни проби от дива свиня са установени в 26 области у нас от общо 28. Само в Кърджали и Хасково все още не е регистриран такъв случай.

Министърът обясни, че хората могат да си отглеждат животни за лична консумация при определени условия. Всеки, който изхранва свине, трябва да приема, че рискът от това да е заразен, е огромен.

В Министерството на земеделието стопанисването на язовирите се извършва от държавната компания "Напоителни системи", каза още Танева и добави, че сред земеделската общност има притеснения заради сушавата година.

По нейни думи всички язовири, стопанисвани от "Напоителни системи", са с обичайните или малко по-ниски нива. Ние може да имаме осигурен поливен сезон за всички земеделски производители, увери тя.

Танева посочи и че мениджмънтът на "Напоителни системи" няма намерение да променя цените.

Над 35 млн. евро струвала африканската чума на България

Над 35 млн. евро струвала африканската чума на България

Танева зове за синхронизирани действия на всички държави в борбата срещу болестта

Припомняме, в последните седмици заразата с африканската чума по свинете отново се разраства, като миналата седмица бяха открити пет нови огнища в стопанства в Шуменско, Габровско, Сливенско, Карловско, Варненско. В края на миналата седмица започна умъртвяване на животните в един от най-големите свинекомплекси в Брестак, където се отглеждат 40 000 прасета. Наличие на африканска чума по дивите свине в Ямболско бе потвърдена също миналата седмица.

В седем села в Търговищка област бяха регистрирани случаи на африканска чума при диви свине.

Като част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване разпространението на Африканската чума по свинете бяха спрени и проверките на ДФ "Земеделие" в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна.

Епидемията от свинска чума сериозно засегна страната ни миналата година, когато бяха въведени и извънредни мерки. Заразата доведе и до сериозно поскъпване на цената на свинското месо.