Земеделският министър Мирослав Найденов зареди поточна линия с тесто в завод „Хлебни изделия Люлин".

След това той с нетърпение изчака да види как от тестото излизат топчета, стават продълговати, влизат в пещта и излизат хлябове.

Найденов беше толкова съпричастен, че поиска ръкавици и започна сам да поема изпечения хляб и да го складира в специалния телен шкаф, за да изстине.

Заводът съществува повече от 20 години и е изцяло реновиран. Капацитетът му е 2400 хляба на линия на всеки час. При двете линии се произвеждат около 5000 хляба на час.
По време на министерското посещение втората линия произвеждаше солети, но по отношение на тях министърът се включи само с дегустация.

Мирослав Найденов каза, че очаква добра реколта тази година, да е по-добро качеството на зърното и да има по-добър хляб на трапезата.

Той отбеляза, че по данни на браншовиците сивият сектор е с доста голям дял в хлебопроизводството.

Найденов изрази увереност обаче, че новият регистър, който прави агенцията по храните ще допринесе за изчисляване на бизнеса.

Изграждането на регистъра налага пререгистрация на производителите и така покритите в сивия сектор ще лъснат, подчерта Найденов.

Той отбеляза, че само от няколко месеца контролът на хляба е в министерството на земеделието и изтъкна, че е предприета тотална проверка на всички известни производители.