Европейска и българска политика е как да работим по-малко и да живеем по-добре - с 4-дневна работна седмица, а ако може изобщо да не работим и да живеем добре. Взимане на заеми и харчене на пари не е пътят на успеха. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев на форум на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика".

Той обясни, че Европейският съюз напоследък не се развива достатъчно динамично. През последните 5 години Европа допълнително намали своя дял в световната икономика, посочи Велев. И добави - дългосрочно не се развиваме динамично и устойчиво.

По думите му делът на държавните разходи на европейските държави в общия дял на държавните разходи е значително над дела, който имат в икономиката и в БВП.

Според него сигурността и достъпната цена на електроенергията са компонент за достъпна икономика.

Васил Велев се противопостави и на популистките предложения на партиите да осуетят процеса по Зелената сделка. Той не е оптимист, че може да има работещ механизъм с дългосрочни договори за производителите на електроенергия. Велев отчете, че ще има още по-голям ръст на фотоволтаичните централи, но при цени на пазара близки и под себестойността им, ще бъдат охладени ентусиастите и е много вероятно изграждането на ВЕИ-тата да се забавят, посочи той.

Той е на мнение, че България не трябва да губи целта, посоката и ориентира, а да има осигурена, надеждна доставка на енергия на конкурентна цена.

Васил Велев: България е в топ 3 по ръст на доходите в Европа

Васил Велев: България е в топ 3 по ръст на доходите в Европа

Все още обаче страната е на дъното по ниво на доход на домакинство