Синдикът на "Кремиковци" Цветан Банков заяви пред БНР, че няма притеснения около сделката за продажба на комбината. По думите му едва ли на търга би се явил участник, който да рискува да загуби депозита от 31 милиона лева.

Припомняме, очевидно създадената специално за целта „Елтрейд къмпани" ЕООД на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев купи комбината за 316 млн. лева. Тя трябва да внесе парите до 18 април.

Според Банков, не е проблем и че компанията-купувач е нова. Той посочи, че проектът за закупуване на производствените мощности на „Кремиковци" е рисков проект и е съвсем нормално целево да се създаде компания, която да придобие тези активи.

Синдикът заяви, че обстоятелствата около вредността на комбината се преекспонират.

Добре е, че "Кремиковци" е продаден, тъй като това е единственият начин хората да си получат парите. Това мнение изрази и Любомир Павлов от синдикалната организация "Металурзи" към КТ "Подкрепа".

Той посочи, че предстоят разговори с новия собственик, за да се изясни концепцията му за бъдещето на „Кремиковци". „Аз твърдо вярвам, че една част от завода, която е в добро състояние, и новият завод за непрекъснато леене на стомана имат потенциал да работят и мисля, че всеки един, който вкара тези пари, не идва с идеята да го нареже, а напротив - да го разработи", посочи Павлов.