Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 г. е рестриктивен и затворен. Това обяви преди заседанието на Надзорния съвет на НОИ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Бизнесът, синдикатите и държавата се събират, за да обсъдят параметрите на проектобюджета на ДОО- 2017 г.

10 млрд. лева да са разходите на ДОО за 2017 г., според проектобюджета
Обновена

10 млрд. лева да са разходите на ДОО за 2017 г., според проектобюджета

Увеличават годините за стаж и възраст при пенсиониране

"Приходите, за съжаление, по някакви странни причини няма да се случат на необходимото ниво заради отказа на правителството да повиши минималните осигурителни доходи", коментира Димитър Манолов. Той допълни, че има замразяване на социални плащания на нивата от предишни години.

Попитан дали е изпълним проектобюджет, Манолов отсече, че всички бюджети за ДОО са изпълними, защото така пишело в закона. "В закона пише, че ако някъде нещо с приходите не е добре, държавният бюджет го доплаща", подчерта той.

По същия въпрос председателят на Надзорния съвет на НОИ и зам.-председател на Българската стопанска камара - Димитър Бранков, заяви: "Не бих видял някакви сериозни проблеми, тъй като все пак те зависят от общите промени в икономическата среда." Заложен е ръст на средноосигурителния доход в порядъка на 5%, който в някаква степен дублира тази и миналата година. Той отбеляза ефект от въздържането по отношение на минималните осигурителни прагове.

Бранков изложи възраженията на работодателите срещу заложения нов размер на минимална работна заплата, който до този момент не бил съгласуван по правилата на тристранното сътрудничество. Той обяви, че най-вероятно те ще се въздържат по време на гласуването.

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) предвижда разходите за пенсии през следващата година да са 9,7 процента от БВП. Малко над 200 милиона лв. ще се повишат приходите от планираното повишение на осигуровката за пенсия с 1 процент.

Минималните осигуровки по професии няма да се увеличават, с изключение на тези, които ще са под 460 лв., колкото държавата планира да е минималната заплата догодина. Вдига се минималната осигуровка за самоосигуряващи се - тя ще се прави върху 460 лв., в сравнение със сегашните 420 лв.

Продължава планираното увеличение на изискваните стаж и възраст за пенсия при всички категории работещи. Пенсионерите ще намалеят с 2000 души.

4,3 милиарда лева няма да успее да събере държавата от осигуровки, за да плати предвидените харчове. Средствата ще се допълнят от държавния бюджет.

След индексацията с 2,4 процента от 1-ви юли средната пенсия ще достигне 341 лева. Инфлацията ще е 1,5 на сто, пенсиите реално ще се повишат с 1,5 процента.

Обезщетенията за безработица ще се плащат на по-малък брой хора заради прогнозата да намалеят безработните. Очаква се хората, които ще плащат осигуровки, да са с 2000 повече, но и ще се съкрати от 6 на 2 месеца времето за изчисляване на пенсията. Ще се информира и година по-рано всеки, който предстои да се пенсионира.

Майка, която се върне на работа между четвъртия месец и първата година на детето, ще получава към заплатата си и половината от полагащото се обезщетение.

Социалният министър Зорница Русинова отказа изявление пред медиите по повод предложения проектобюджет.

Заседанието на Надзорния съвет е закрито за медиите, а след приключването му стана ясно, че няма да има брифинг за медиите.