Синдикатите скочиха срещу финансовия министър Симеон Дянков и реформата на кабинета. Те са недоволни от мерките в редица сфери, които предприема правителството.

Синдикатите не одобряват реализацията на антикризисните мерки на кабинета, против пенсионната и здравна реформа са, както и рестриктивните мерки, налагани от Симеон Дянков.
Те от своя страна подготвят пакет от антикризисни мерки, които да представят на правителството.

Константин Тренчев, лидер на КТ Подкрепа, обяви, че работодателите вече са изготвили свои антикризисни предложения. В най-кратки срокове нашият пакет ще бъде готов, заяви той.

Невероятно сме притеснени от развитието на тази държавата - най-вече от засилващата се безработица, посочи още Тренчев.

Липсва мониторинг на антикризисните мерки, заяви от своя страна Желязко Христов, лидер на КНСБ. Той също се обяви срещу подхода на Дянков. Според него липсват мерки за борба със сивата икономика.

Не можем да бъдем спокойни от закъсняващите плащания на държавата към българския бизнес, каза още той. По думите му тези закъснения се превръщат в социална драма за работещите.

Синдикатите настояват държавата публично да обяви задълженията си и да си постави ясен срок за разплащане по ДДС и по закона за обществените поръчки.
Общата ни оценка е, че кризата се задълбочава, заяви още Желязко Христов. Забавянето на плащанията към публичния сектор виси като гилотина над бизнеса и хората, смята още лидерът на КНСБ.

Двете синдикални организации предупредиха, че безработицата нараства и очакваното й ниво за 2010г. от 11,4% вече е достигнато. Според тях тази година безработицата ще достигне 14-15%. Те коментираха, че това ниво е много високо за България.

Синдикалистите обявиха, че са готови за борба, ако дневният ред на обществото не влезе в антикризисната програма на правителството.

В България моделът Дянков реализира рестрикции, посочи Желязко Христов. Той допълни, че в Европа се акцентира върху създаванeто на работни места, докато у нас цел номер едно е нулев бюджетен дефицит.

Според синдикатите проблематична се оказва и здравната реформа.
Те се обявиха срещу „високомерието, близко до маниакалност" на Лъчезар Иванов, шеф на здравната комисия в парламента.

Синдикатите предупредиха, че с този начин на управление правителството губи прореформаторския дух на двете конфедерации. Според синдикатите моделът на кризата у нас е www.dqnkov.com.

Те обясниха с виц какъв ще е изходът от кризата:

Какво е рецесия - съседът да е без работа. Какво е депресия - аз да съм без работа, а какво е излизане от кризата - Симеон Дянков да е без работа.

Синдикатите отправиха и своите предупреждения към правителството: „Не изгубвайте двата синдиката и не си поставяйте фикции от ERМ2".

Те се обявиха и против вдигането на пенсионната възраст. Който вдига възраст, ще пада от власт, предупреди Христов.

Бушува социална енергия за това, което правите със здравеопазването, предупреди той управляващите. Ще изпробваме дали новият закон за митингите работи, закани се още синдикалният лидер.