Лидерът на КНСБ Желязко Христов заяви, цитиран от БНР, че не може да се приеме увеличение на здравната осигуровка, без гаранции че парите ще бъдат използвани по предназначение.

Припомняме ви, че идеята за увеличението на вноската дойде от финансовият министър Симеон Дянков. Според него това е единственото възможно решение във време на криза.

Ако все пак предложението влезе в парламента, без да бъде обсъдено в Националния съвет за тристранно сътрудничество, синдикатът ще го атакува в съда.

Синдикатите поискаха още официални данни за размера на фискалния резерв и дали той не е стигнал долната си граница от 6 милиарда и 300 милиона лева.

Междувременно от Асоциацията на индустриалния капитал подкрепиха идеята държавните служителе да си плащат само осигуровките. 

От там обаче посочват, че предложението за увеличаване на здравната вноска с 2 % без извършена реформа в системата на здравеопазването прехвърля в значителна степен проблема върху производствения сектор и ще забави темпа на възстановяването на икономиката.